• 0
 ≫ 

Evergrande otkazao gigantski ugovor da bi prikupio keš: Ipak, to je tek delić duga

 ≫ 

Stadion vredan 1,8 milijardi američkih dolara, za koji se očekivalo da će imati najmanje 80.000 mesta, trebalo je da bude završen do kraja ove godine

  • 0
Evergrande

Evergrande / Foto: Shutterstock

Posrnuli kineski gigant u oblasti nekretnina, Evergrande, koji već mesecima grca u dugovima, kaže da će dobiti 818 miliona dolara, jer je otkazao ugovor o kupovini prava na zemljište za novi fudbalski stadion.

Izgradnja stadiona počela je pre više od dve godine, ali je usporena zbog raznih problema. Stadion je planiran za FK Guangzhou, vrhunski klub čiji je kontrolni paket akcija 2010. kupio upravo Evergrande.

Ali, kako je ova kompanija u velikim dugovima, novac od ugovora će sada biti iskorišćen za izmirenje tih dugovanja, kažu iz Evergrandea, piše BBC. Ova vest dolazi u trenutku kada pokušavaju da prikupe gotovinu za otplatu.

Nekada najprofitabilniji graditelj u Kini, od prošle godine se bori s teretom dugova "teških" više od 300 milijardi dolara, od čega oko 20 milijardi dolara drže investitori izvan zemlje. Prema ovom ugovoru, zemljište, zgrade i drugi predmeti povezani sa stadionom biće prebačeni u Biro za planiranje i prirodne resurse u Guangdžouu.

U septembru 2021. godine rečeno je da će se radovi na izgradnji fudbalskog stadiona Guangzhou Evergrande nastaviti uprkos dužničkoj krizi, ali, vladin organ je prošle godine preuzeo kontrolu nad stadionom i planirao da ga proda, izvestila je novinska agencija Rojters u novembru.

U to vreme, Rojters je izvestio da Evergrande takođe razmatra prodaju fudbalskog kluba, ali se to u ovom aktuelnom saopštenju kineske kompanije ne pominje. U aprilu 2020. platili su milijardu dolara za korišćenje zemljišta, a rad na projektu je počeo iste godine.

Stadion vredan 1,8 milijardi američkih dolara, za koji se očekivalo da će imati najmanje 80.000 mesta, trebalo je da bude završen do kraja ove godine.

Video: Zavirite u novo ruho kultne zgrade Beograda: Animirani prikaz budućeg izgleda BIGZ-a

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>