• 14

Supermarketi uklanjaju rok trajanja s namirnica, umete li vi da ih tumačite?

Rok upotrebe ostaje da važi za svežu hranu kao što su meso, riba i druga kvarljiva roba

  • 14
Deklaracija, etiketa na hrani, kupovina, namirnice

Foto: Shutterstock

Waitrose je postao najnoviji britanski trgovački lanac koji je odlučio da ukine preporučeni rok trajanja na stotinama proizvoda.

Waitrose će početkom septembra ukloniti oznaku „najbolje upotrebiti do“ s gotovo 500 artikala sveže hrane – uključujući voće i povrće te sobne biljke.

Oznaka „upotrebiti do“ odnosi se na datum do kojeg se lako kvarljiva hrana može sigurno kuvati i konzumirati. S druge strane, natpis „najbolje upotrebiti do“ odnosi se na period kada je proizvod najboljeg kvaliteta, ukusa i teksture.

U Velikoj Britaniji trgovački lanci Tesco i Marks & Spencer takođe su ukinuli preporučeni rok trajanja za neke svoje proizvode. Dobrotvorna organizacija Waste & Resources Action Programme navodi kako se svake godine u Velikoj Britaniji baci 4,5 miliona tona jestive hrane.

Ketrin Dejvid, jedna od vođa organizacije, navodi: „Rasipanje hrane podstiče klimatske promene, ali i utiče na sve veći rast cena osnovnih namirnica. Rok trajanja za sveže namirnice poput voća i povrća je nepotreban i stvara otpad od hrane koja je još uvek dobra za jelo.“

U januaru ove godine britanski trgovački lanac Morrisons je najavio kako će ukloniti rokove trajanja s 90 odsto mleka vlastite robne marke i tako podstaći kupce da koriste „test njuha“ pre nego što proizvod bace u otpad.

Nedavno smo pisali o tome da Srbi dnevno, u proseku, bace 2 miliona kilograma hrane. Kako bi se sprečilo dalje, nepotrebno bacanje hrane kojoj je istekao rok trajanja, Evropska unija planira da uvede nov zakon za prodavnice.

Treba obratiti pažnju i na ove propuste u našim prodavnicama.

Video: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mladen

    8. avgust 2022 | 09:58

    Trgovinski lanci u Srbiji su preuzeli trziste ,monopol je podeljen izmedju dve ili Tri velike kompanije . Trgovinski lanci u Srbiji rade po principu samoposluge , pa se otvara mogucnost raznih mahinacija koje zakonom o prodaji I fitosanitarnim propisima odudaraju . Robna marka tog istog lanca je najvise sumnjiva ,znate ono roba sa istim logom ,e tu se krije I prepakuje roba sa istekom . Najvise se prepakuje smrznuta riba ,povrce ,razni suhomesnati proizvodi I testenina . Neretko I konzerve dobiju novu vrednost . Inspekcije su nemocne jer ne smeju posecivati te lance ,a kao i sve u Srbiji samo teraj dalje KO te pita.

  • Osa

    8. avgust 2022 | 10:10

    Inspekcija ne sme da ulazi ,zabranjeno im je zato se ovde prodaje sve sto nije za upotrebu ,a na zalost to je hrana. Cak i roba koja je za otpis npr. cokolada na meru se prodaje crvljiva. Ucenjeni prodavci od strane menadjera.

  • Dr

    8. avgust 2022 | 10:07

    Oni rok brišu , ali težinu ne mogu. Kupio sam suve kajsije piše 200g na vagu 170g. Na svakom pakovanju manu 30g. U din.50 din.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>