• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Britanci ostavili "rupu" u zakonu: Sankcionisani oligarsi to koriste

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Britanska vlada kaže da "nema nikakvih dokaza o značajnoj zloupotrebi EPL-ova"

  • 1
Vladimir Putin, Arkady Rotenberg

Vladimir Putin i Arkadij Rotenberg / Foto: Kremlin.ru / WillWest News / Profimedia

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, mnogi ruski bogataši, bliski Putinu, sankcionisani su od Evrope, SAD i drugih zemalja.

Britanija nije izuzetak, ali, čini se da je vlada te države previdela jednu "rupu" u zakonu.

Naime, Arkadij i Boris Rotenberg, Putinovi "džudo partneri", koristili su kompaniju koja nije bila dužna da identifikuje svoje prave vlasnike.

Britanski ministri su izrazili zabrinutost da su te kompanije, poznate kao engleska ograničena partnerstva (ELP), zloupotrebili kriminalci.

Zajednička istraga BBC servisa i Finance Uncovered-a otkrila je dokaze koji povezuju brojne ELP sa prevarom, terorizmom i pranjem novca.

Britanska vlada je 2016. i 2017. uvela norme koje su prisilile gotovo sve britanske firme da identifikuju svoje prave vlasnike, ali tzv. engleska ograničena partnerstva nisu obuhvaćena tom merom.

Od tada ih je pokrenuto više od 4.500.

Takva društva postala su način za izbegavanje zakona koji se bori protiv pranja novca, odnosno koji nalaže otkrivanje stvarnih vlasnika ili osoba koje imaju značajnu kontrolu nad britanskim kompanijama.

Za razliku od većine drugih preduzeća, ELP nema zaseban pravni identitet. Ipak, istraga koju je sproveo BBC pronašla je dokumente koji identifikuju stvarne vlasnike ELP-ova i dokaze o njihovom korišćenju za otvaranje bankovnih računa i omogućavanje finansijskog kriminala.

Amadea jahta

Foto: Tanjug/AP

 

Britanski javni servis je otkrio da su među onima koji su iskoristili prikrivenost ELP-ova i članovi unutrašnjeg kruga ruskog predsednika, Vladimira Putina, a radi se o braći Arkadiju i Borisu Rotenbergu, koji su bili pod istragom odbora američkog Senata 2020.

Navodno su iskorišćavali globalnu mrežu lažnih kompanija kako bi izbegli američke sankcije, uvedene nakon aneksije Krima 2014. godine. Te firme su korišćene za kupovinu umetničkih dela vrednih na milione dolara.

Britanska vlada je još 2014. razmatrala šta da uradi povodom EPL-ova, ali ništa nije preduzela. Godine 2018. priznala je da postoje rizici koje nose ograničena partnerstva, a nakon ruske invazije na Ukrajinu Boris Džonson je rekao kako želi da istraži kompanije u ruskom vlasništvu, ne bi li otkrio njihove prave vlasnike.

Britanska vlada kaže da "nema nikakvih dokaza o značajnoj zloupotrebi EPL-ova".

Video: Sankcije su ih ojadile za milijarde ali to njima ne smeta: Deset najbogatijih ruskih oligarha

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>