• 6

Nemačkoj preti egzodus fabrika zbog energetske krize

Privremene obustave proizvodnje zbog visokih cena energije već su registrovane ranije, pri čemu je proizvodnja đubriva i čelika u decembru i martu bila smanjena

  • 6
Nemačka, gas, energija, energetika Foto: Tanjug/AP

Nemačka, evropsko industrijsko središte, suočava se sa potencijalnim egzodusom fabrika jer se proizvođači auto-delova, hemikalija i čelika sve teže nose s apsorbovanjem visokih cena električne energije koje skoro svakog dana dostižu nove maksimume, piše "Blumberg".

Cene struje i gasa u Nemačkoj su se više nego udvostručile za samo dva meseca, a referentna evropska cena električne energije na terminskom tržištu za godinu dana unapred porasla je na 570 evra (573 dolara) po megavat-satu. Pre dve godine bila je 40 evra, navodi njujorška agencija.

- Inflacija energije je mnogo dramatičnija ovde nego drugde.Plašim se postepene deindustrijalizacije nemačke privrede“, izjavio je Ralf Stofels, glavni izvršni direktor kompanije BIW Izolijerstofe, koja proizvodi silikonske delove za automobilsku, vazduhoplovnu i industriju uređaja.

Ova zemlja se oslanjala na gas iz Rusije za snabdevanje njenih elektrana i fabrika energijom, a sada se priprema za izazov bez presedana - da obezbedi upaljena svetla i rad preduzeća nakon što je Rusija smanjila te isporuke, navodi se u tekstu.

Privremene obustave proizvodnje zbog visokih cena energije već su registrovane ranije, pri čemu je proizvodnja đubriva i čelika u decembru i martu bila smanjena.

Evropska cena gasa za isporuku u narednom mesecu dostigla je u četvrtak rekordnan nivo od 241 evro po megavat-satu, što je za oko 11 puta više od uobičajene za ovo doba godine, dodaje se dalje.

Mada vlada u određenoj meri ograničava povećanje cena sa kojima se suočavaju domaćinstva, preduzeća nisu imuna na rastuće troškove i mnoga se spremaju da prenesu troškove na kupce ili da se čak potpuno zatvore.

- Cene nameću težak teret mnogim energetski intenzivnim kompanijama koje učestvuju u konkurentskoj utakmici na međunarodnom nivou - rekao je za "Blumberg" Matijas Ruh, portparol kompanije Evonik Indastris, drugog po veličini svetskog proizvođača hemikalija koji ima fabrike u 27 zemalja.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    19. avgust 2022 | 19:18

    Zatvaraj gas svima koji su naoruzavali ukrajinu i gotovo, oni vama ubijaju ljude a vi njima da prodajete za male pare gas i naftu pa gde to ima?...

  • Super

    19. avgust 2022 | 18:24

    Ovo mi se svidja, neznam koliko je svest Nase srbije razvijena da ovo razume. Zovite sve svetske firme da grade kod nas i ulazu jer mi nemamo sankcije a imamo gasa struje jer nam je to omogucila rusija bratska ovo su ogromne pomoci srbiji i iskoristimo to. Ajde braco al samo bez pljacke.

  • Bsaley

    19. avgust 2022 | 22:44

    Šta reći samo ha ha.. Dzaba se nadate.. Ako Nemačka propadne finansijski, Srbija i ostale zemlje balkana, Hrvatska, BIH, Rumunija, Bugarska, Grčka i jos dosta zemalja imaju da budu u srednjem mračnom dobu...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>