• 0

Poljski ministar: "Evro bi trebalo da bude opciona valuta"

Podseća da zemlje imaju pravo na odlaganje

  • 0
Kovanica evra, evro, metalni novčić

Foto: Shutterstock

Evropskoj uniji je potrebna reforma koja bi državama članicama omogućila da napuste evro i da se vrate nacionalnim valutama, izjavio je poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau u intervjuu za list Žečpospolita.

„Ravnopravnost država članica zahteva vraćanje jednakih mogućnosti za njihov razvoj, što bi, zauzvrat, trebalo da dovede do reforme evrozone. Radikalizam te reforme ne sme a priori da isključi bilo koja rešenja, kao što je, na primer, privremeno ili trajno vraćanje neke od zemalja članica evrozone nacionalnoj valuti“, rekao je Rau, prenosi Tanjug.

Šef poljske vladajucHe partije Pravo i pravda, Jaroslav Kačinjski, ocenio je ranije da bi prelazak na evro doveo do radikalnog osiromašenja poljskih građana.

Poljska se priključila Evropskoj uniji 2004. godine, ali nije uvela evro kao valutu. Mada prema Ugovoru o pristupanju sve nove članice EU moraju da se pridruže evrozoni, zemlje imaju pravo da odlože usvajanje jedinstvene valute, što je Poljska i učinila.

Ipak, očekuje se da će na kraju svoju valutu, zlot, zameniti evrom.

Aktuelna vlada se više puta izjasnila protiv pridruživanju evrozoni u doglednoj budućnosti, ističući potrebu da „Poljska zadrži svoju nezavisnost i suverenitet“.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>