• 0

Švajcarska planira da uštedi 15 odsto gasa: Trpeće grejanje, ali i kompjuteri

Vlada navodi da će smanjiti temperature u zgradama i isključiti kompjutere i uređaje kada nisu odmah potrebni kako bi pružili dobar primer

  • 0
Sent Moric, skijalište, Švajcarska Foto: Pixabay/Pitsch

Švajcarska je postavila dobrovoljni cilj uštede gasa od 15 posto za zimu, dok se Evropa suočava s potencijalnom nestašicom gasa kao posledicom rata u Ukrajini, saopštila je danas vlada.

Premda gas čini manji udeo u potrošnji energije u Švajcarskoj u poređenju sa drugim evropskim zemljama, tri četvrtine godišnje potrošnje je u zimskim mesecima, navodi Hina, prenosi Index.

Cilj Švajcarske je da koristi 15 posto manje gasa u poređenju sa prosečnom potrošnjom u zadnjih pet godina od oktobra 2022. do marta 2023, rekla je vlada. To odgovara cilju uštede od oko 3.6 teravat sati.

Područje s najvećim potencijalom za uštedu energije je grejanje, rekla je vlada, koja je dodala da će smanjiti temperature u zgradama i isključiti kompjutere i uređaje kada nisu odmah potrebni kako bi pružili dobar primer.

Švajcarska bi osetila direktan uticaj bilo kakve evropske nestašice jer bi to zemlji, koja mora da uvozi sav svoj gas, otežalo osiguranje snabdevanja.

Neki zapadni čelnici optužili su Rusiju da koristi zastoj oko turbine za gasovod Severni tok 1 kao izgovor za smanjenje snabdevanja energijom kao osvetu za sankcije nametnute Moskvi zbog njenih postupaka u Ukrajini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>