• 14
 ≫ 

Moderna tuži Fajzer i Biontek zbog kršenja patenata za vakcinu protiv kovida

 ≫ 

Ova tehnologija bila je ključna za razvoj Modernine vakcine protiv koronavirusa

  • 14
Moderna, vakcina Foto: Tanjug/AP

Farmaceutska kompanija Moderna tužila je Fajzer i njegovog nemačkog partnera Biontek zbog kršenja patenata u razvoju prve vakcine protiv kovida 19 u SAD, tvrdeći da su iskopirali tehnologiju koju je Moderna razvila godinama pre pandemije.

"Moderna veruje da Fajzerova i Biontekova vakcina protiv koronavirusa krši patent koji je Moderna podnela između 2010 i 2016. godine koji pokrivaju Moderninu osnovnu mRNA tehnologiju", navodi se.

Dalje se navodi da je ova tehnologija bila ključna za razvoj Modernine vakcine protiv koronavirusa, a da su je Fajzer i Biontek kopirali bez dozvole kompanije.

Tužba je podneta američkom Okružnom sudu u Masačusetsu i Regionalnom sudu u Diseldorfu u Nemačkoj u kojoj se traži neutvrđena novčana odšteta.

Farmaceutska kompanija navela je u saopštenju da nema za cilj uklanjanje Fajzerove vakcine sa tržišta ili da spreči buduću prodaju, kao i da ne traži odštetu za njenu prodaju u određenim okolnostima.

Naime, ovo se odnosi na prodaju vakcine u 92 zemlje koje imaju niske i srednje prihode, u slučajevima gde će "američka vlada biti odgovorna za bilo koju štetu", kao i za aktivnosti pre 8. marta 2022. godine.

"U skladu sa svojom posvećenošću ravnopravnom globalnom tržištu u oktobru 2020. godine, Moderna se obevezala da neće sprovoditi svoje paterne vezane za COVID-19 dok se pandemija nastavlja. U martu 2022. godine kada je kolektivna borba protiv COVID-19 ušla u novu fazu i snabdevanje vakcinom više nije predstavljalo barijeru za pristup u mnogim delovima sveta, Moderna je izmenila svoje obećanje", navodi se u saopštenju.

"Jasno je stavila do znanja da iako nikada neće sprovoditi svoje patente za bilo koju vakcinu protiv COVID-19 koja se koristi u 92 zemlje sa niskim i srednjim prihodima, Moderna je očekivala da kompanije kao što su Fajzer i Biontek poštuju prava intelektualne svojine", dodaje se.

Moderna je dodala da je bila voljna da razmisli o komercijalnim licencama ukoliko konkurenti to zatraže, ali prema njenim navodima Fajzer i Biontek to nisu ispoštovali.

Iz kompanije su takođe rekli da su Fajzer i Biontek kopirali njen pristup za kodiranje spajk proteina za koronavirus. Modernini naučnici razvili su ovaj pristup kada su kreirali vakcinu za koronavirus koji izaziva bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS) godinama pre COVID-19.

Fajzer se za sada nije oglašavao povodom ovih navoda.

Video: Teorija zdravlja #3 Kako korona napada srce i koje preglede moramo da uradimo posle bolesti?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    26. avgust 2022 | 15:58

    Ovo je farsa za narod svi su povezani dele profit a cilj im je depopulacija.

  • Go go

    26. avgust 2022 | 16:12

    Kol'ko ja vidim, pištolji će da rade.

  • Pop

    26. avgust 2022 | 17:13

    Znači bagra je napravila vakcinu 2016 godine?Da li iko u ovome svijetu ima da povede narod protiv te bagre?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>