• 0

Najbogatiji čovek sveta ne bi tako lako odbacio nuklearke: "Pogotovo sada ih ne treba gasiti"

Kaže, doduše, i da je rad na razvoju tehnologije za skladištenje baterija ključan za maksimalno iskorišćavanje investicija u energiju vetra, sunca i geotermalne energije

  • 0
ilon mask

Ilon Mask / Foto: Carina Johansen / AFP / Profimedia

Evropa želi da kaže "ne" nuklearkama zauvek, ali, sada su ti planovi delimično stopirani zbog zavisnosti od ruskog gasa - kojeg im sada manjka. 

Dok se prave planovi o snabdevanju na zimu i smanjenju potrošnje gasa, najjača evropska privreda - Nemačka - razmišlja o uglju.

Svakako, i dalje teže cilju koji podrazumeva CO2 neutralnost, mada se šef kompanije Tesla i najbogatiji čovek sveta, Ilon Mask, ne bi tako lako "odrekao" nuklearnih elektrana.

On je nedavno rekao evropskim liderima u oblasti energetike da je "svetu potrebno više nafte i prirodnog gasa i da bi trebalo da nastavi sa radom nuklearnih elektrana, uz velika ulaganja u obnovljive izvore energije".

- Mislim da nam je, zapravo, potrebno više nafte i gasa, ne manje, ali da istovremeno treba da se, što je brže moguće, krećemo ka održivoj energetskoj ekonomiji - rekao je najveći deoničar Tesle na konferenciji u Stavangeru, u Norveškoj.

Ilon Mask

Mask na konferenciji u Norveškoj / Foto: Carina Johansen / AFP / Profimedia

 

- I ja sam pronuklearni. Trebalo bi da nastavimo sa nuklearnim elektranama. Znam da je ovo možda nepopularan stav u nekim krugovima, ali mislim da, ako imate dobro osmišljenu nuklearnu elektranu, ne bi trebalo da je gasite, pogotovo sada - napominje Amerikanac.

Kaže, doduše, i da je rad na razvoju tehnologije za skladištenje baterija ključan za maksimalno iskorišćavanje investicija u energiju vetra, sunca i geotermalne energije.

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>