• 2

Svetska kriza hrane će tek nastupiti: Žene gladuju u mnogo većem broju od muškaraca

Pretpostavlja se da je reč o 150 miliona žena više, u odnosu na "jači pol"

  • 2
Pasta

Foto: Pixabay

Kako nesigurnost vezana za hranu postaje sve više globalna briga, novi izveštaj sugeriše da su od 828 miliona ljudi pogođenih glađu u 2021. godini - dve trećine činile žene (oko 59%).

Jaz između muškaraca i žena, kada je reč o snabdevanju hranom, porastao je 8,4 puta od 2018. godine.

Sa početkom ruskog rata u Ukrajini, izgleda da će se situacija dalje pogoršavati, piše CNBC. - Sve što vidimo govori nam da će se pogoršati - rekla je za Emili Janok, jedna od direktorki u internacionalnoj humanitarnoj organizaciji CARE.

- Ne samo da je to oštar jaz među muškarcima i ženama, već i jaz koji, u poređenju sa 2018, brzo raste - dodala je Janok.

Nalazi, koji se oslanjaju na podatke Ujedinjenih nacija i Svetske banke, prikazuju stanje do decembra 2021. Posledice krize iz 2022. neće biti poznate do sledeće godine, ali su prognoze sumorne.

- Ako pogledate uticaj na poljoprivredu nakon ruske krize đubriva, implikacije su astronomske. Ne znamo tačno kako će izgledati, ali znamo da će se gore preliti na žene - istakla je dalje.

Prema izveštaju UN-a, pod imenom "Stanje bezbednosti hrane i ishrane u svetu" iz 2022. godine, žene imaju lošiju poziciju od muškaraca u svim regionima sveta. Taj disparitet je posebno izražen u zemljama u razvoju i posebno u Aziji, Africi, Južnoj Americi.

Izveštaj CARE-a je takođe otkrio da, kako se rodna nejednakost povećala u 109 zemalja, tako je porasla i nesigurnost vezana za hranu. U Sudanu, na primer — kojem je Svetska banka dala 2,5 od 6 poena za rodnu ravnopravnost — skoro dve trećine žena (65%) izjavilo je da nisu bezbedne u pogledu hrane, u poređenju sa skoro polovinom (49%) muškaraca.

Pritom, devojke i žene su odgovorne za 85-90% pripremanja hrane u domaćinstvu na globalnom nivou i veći deo kupovine hrane, prema Organizaciji UN za hranu i poljoprivredu.

Video: Vlada ograničila cenu svinjskog mesa: Plećka jeftinija za 173 dinara, svinjski vrat za 218

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    30. avgust 2022 | 11:35

    Muskarci moraju da jedu jer rade,a zene svoj obrok podele deci jer muskarci ne mogu da zarade dovoljno za sve! Kako bi svet solo propao da pod nebom nema one koja se zove MAJKA!!!

  • V8

    30. avgust 2022 | 12:34

    Žene gladuju zbog linije..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>