• 7

Ministarka apeluje: "Budimo solidarni, biće i dodatni popusti za sve koji štede"

Potpredsednica Vlade je dalje istakla kako "mi generalno nemamo kulturu štednje struje, te da EPS ne može da proizvede dovoljne količine"

  • 7
SARAJEVO MIHAJLOVIC FORUM

Foto: MRE/Zoran Petrović

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, rekla je da preporuke koje je Ministarstvo predložilo za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije mogu da obezbede uštede od 15 odsto, a da će domaćinstva koja budu imala niži račun u odnosu na isti mesec prethodne godine - biti stimulisana i dodatnim popustima.

- Država sve vreme radi na tome da se obezbedi dovoljno energije i energenata i za privredu i za domaćinstva, ali je pitanje koliko novca za to dajemo i zato apel svima da počnu da štede. Dakle, nije pitanje da li ćemo moći da proizvedemo i uvezemo, ali da li treba da plaćamo tako visoku cenu električne energije? Da probamo da smanjimo potrošnju da bi država imala više novca. Mnoge države u Evropi pored kaznenih mera najavljuju i restrikcije. Francuska koja ima i nuklearne elektrane, kako je najavljeno, imaće sigurno restrikcije. Mi hoćemo da se borimo da svako domaćinstvo ima dovoljne količine električne energije - rekla je Zorana Mihajlović, a saopštilo ministarstvo.

Ministarka je pojasnila da je Ministarstvo donelo preporuke, ne samo za domaćinstva, nego i za gradove i opštine, za državnu upravu, javna preduzeća koja treba da naprave svoje planove kako da smanje potrošnju.

- Preporuke nisu samo za domaćinstva, već i za privredu. Najveća potrošnja je u toplanama, vodovodima u EPS-u. Sva javna preduzeća treba da naprave plan o smanjenju potrošnje za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu i da odrede ljude koji će kontrolisati sprovođenje svih mera, a nadam se da će biti obavezne. Pojedine lokalne samouprave su već krenule sa sprovođenjem preporuka, smanjivanjem javne rasvete. To neće ugroziti bezbednost, ali će pomoći da dajemo manje novca. Projekcije govore da će nam do kraja grejne sezone trebati 3,5 ili četiri milijarde evra da bismo imali struje, gasa, mazuta.

- Juče smo imali sastanak sa gradonačelnicima i predsednicima opština i direktorima toplana i treba da obezbedimo još oko 30 miliona evra za mazut koji im nedostaje - izjavila je u nastavku potpredsednica Vlade i uputila molbu svim medijima u Srbiji da doprinesu podizanju svesti o značaju štednje energije u uslovima energetske krize.

- Nažalost, mi rasipamo električnu energiju ne samo zato što je jeftina, nego zato što smo tako navikli. Nemamo kulturu štednje struje. EPS ne može da proizvede dovoljne količine, a kriza je ogromna i cene se menjaju na dnevnom nivou. Danas megavat-čas košta 630 evra, pre tri dana je koštao 730, ko zna kakva će biti cena u decembru, a ako znamo da smo u avgustu potrošili skoro 100 miliona evra za uvoz struje, zašto bismo tokom zime davali i pola milijarde. Uštede su jako važne, a mi o tome pričamo već dve godine. I o energetskoj efikasnosti, i racionalnijoj upotrebi energije, i o solarnim panelima. Opredelili smo se za štednju, pored toga što pomažemo EPS-u da proizvede više energije i da smanjimo uvoz - dodala je.

Video: Poznato koliko će struja u Srbiji da poskupi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sladja

    1. septembar 2022 | 10:31

    Mi nemamo kulturu stednje struje? A jel' stedis ti ministarko struju? A kako to da je stedimo? Niko ne ukljucuje aparate tek onako.

  • Jelena

    1. septembar 2022 | 11:00

    Najbolje bi bilo da se ne peremo,da ne jedemo a po vama da ni ne zivimo

  • ❓❓❓❓❓

    1. septembar 2022 | 10:31

    Jel' i vazduh koji udisemo trebamo da stedimo?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>