• 2
 ≫ 

Menjaju se novčanice s likom Elizabete: Njihova vrednost 80 milijardi funti

 ≫ 

U opticaju je 4,5 milijardi sterlinga sa kraljičinim likom, ukupne vrednosti 80 milijardi funti.

  • 2
Kraljica Elizabeta, britanska funta Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Od novog lica na novčanicama i poštanskim markama do teksta himne, Britanija će doživeti neke promene nakon smrti kraljice Elizabete Druge i stupanja na presto njenog sina Čarlsa Trećeg.

Tako će se reči britanske himne, koja datiraju iz 18. veka, promeniti pa će sada umesto „Bože čuvaj kraljicu” glasiti u „Bože čuvaj kralja”.

Na novim kovanicama i novčanicama sada će se naći glava kralja, a stare sa likom kraljice biće u opticaju dok se ne zamene.

U opticaju je 4,5 milijardi sterlinga sa kraljičinim likom, ukupne vrednosti 80 milijardi funti.

Kada su izdate najnovije sintetičke novčanice od 50 funti, proces opoziva i zamene u Banci Engleske je trajao 16 meseci.

Kada je kraljica stupila na tron 1952. godine, monarh nije bio prikazan na novčanicama.

To se promenilo 1960. godine kada je lice Elizabete II počelo da se pojavljuje na novčanicama od jedne funte na slici koju je kreirao dizajner novčanica Robert Ostin.

Kada je 1660. obnovljena monarhija nakon republike Olivera Cromwella koja je trajala deset godina, ustalio se običaj da se monarhova glava okrene u suprotnom smeru od njegova prethodnika.

Kraljica Elizabeta je gledala u desno, pa će Karlo III. gledati u levo. Tokom Elizabetine duge vladavine, na kovanicama se koristilo pet njenih različitih portreta.

Inače, lik kraljice Elizabete II pojavljuje na novčanicama čak 33 zemlje sa 26 različitih portreta.

Kraljičina glava se takođe nalazi na novčanicama od oko 20 dolara u Kanadi, na kovanicama na Novom Zelandu i na svim kovanicama i novčanicama koje izdaje Centralna banka Istočnih Kariba, kao i drugi delovi Komonvelta.

Dizajn novčića može da se menja sporije ako se prati istorijski presedan: bilo je uobičajeno da imate različite monarhe u novčaniku jer se zamena kovanica dešavala organski, a ne putem opoziva.

Promeniće se i poštanske marke tako da na njima bude portret novog kralja. Neki sa GR, šifrom kralja Džordža VI, ostaju u upotrebi i danas, 70 godina kasnije. Pošta će, međutim, promeniti marke, a koristiće se profilna slika novog monarha.

Promene će doživeti i monogram koji koristi monarh. Prema tradiciji, i monogram i kraljevski grb menjaju se s novim kraljem.

Umesto Kraljičinog saveta, on će se sada zvati Kraljev, a shodno pravilima, promeniće se i titule pripadnika kraljevske porodice.

Video: IN MEMORIAM: Život i karijera kraljice Elizabete II

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xyz

    9. septembar 2022 | 17:06

    A jos se ni ohladila nije 🥴

  • Перагеније

    9. septembar 2022 | 13:05

    „Bože čuvaj kraljicu” glasiti u „Bože čuvaj kralja” - МАЛЕ су разлике...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>