• 0

Kako je avio-saobraćaj preživeo turbulentno leto? Evo šta kažu podaci

Nedostatak radne snage je još više otežao aviokompanijama oporavak

  • 0
Avion, porodica Foto: Shutterstock

Ovogodišnja letnja sezona u avionskom saobraćaju ostaće upamćena u duhu letova koji su kasnili, ali i otkazivani. Posebno gorak ukus kod putnika ostavilo je povećanje cena goriva, što je direktno uticalo i na više cene karata. Prema podacima sajta za praćenje karata Huper, cena povratnog putovanja samo u Americi, porasla je za oko 11 odsto između maja i septembra, u odnosu na isti period 2019. godine piše Cnbc.

Nedostatak radne snage je još više otežao aviokompanijama oporavak. Preplavljena evropska čvorišta ograničila su broj putnika. Čak su i povlastice za putovanja zaposlenih u avio-kompanijama smanjene.

A za to vreme, vladine agencije i avio-kompanije prebacuju loptu krivice jedni drugima.  I dok se spremaju za jesen, evo šta kažu rezultati kako su avio-kompanije podnele "vrućinu" ovog leta.

Putovanja kao pre pandemije

devojka voz putovanje stanica turizam Foto: Shutterstock

Broj putovanja vratio se na brojke iz 2019. godine. Tokom prazničnog vikenda povodom Praznika rada (koji se obeležava u Americi svakog 5. septembra), Uprava za bezbednost saobraćaja pregledala je 8,76 miliona ljudi, što je dovelo do prvog vikenda od pandemije COVID-19 koji je bio prometniji od jednog u 2019. godini.

Najmanji protok putnika u avio-saobraćaju u Americi zabeležen je u januaru mesecu, ali i tada je bilo milion i 400 hiljada putnika, u odnosu na 2019. godinu kada je taj broj u najgorem danu u januaru iznosio svega oko 300,000 putnika više.

Više kašnjenja i otkaznih letova nego u 2019.

Avio-kompanije odložile su ili otkazale veći deo svojih letova u poređenju sa 2019. godinom. Na ove izmene najviše je oticao smanjeni broj radne snage.

U januaru 2022. godine je otkazano 5,6 odsto više letova u Americi, nego u januaru 2019. godine kada je taj postotak iznosio 2,8 odsto.

Upravo, januar je bio mesec i sa najviše otkazanih letova. Zanimljivo, u martu, maju i julu je zabeleženo manje otkazanih letova nego u odnosu na period iz 2019. godine.

Iako je početak septembra, broj otkazanih letova je 0,7 odsto, dok je 2019. godine krajnji rezultat za ovaj mesec iznosio 1,5 odsto. Ipak, i dalje postoji šansa da septembar u 2022. godini bude bolji. Iako malo verovatna.

S druge strane, kada je reč o kašnjenju, najgori meseci u 2022. godini bili su jun i jul sa 23,3 odsto, odnosno za odsto manje u narednom mesecu.

Za sada je septembar mesec sa najmanje kašnjenja, odnosno sa 16 odsto, ali nijedan mesec u ovoj  godini nije imao manje kašnjenja u odnosu na 2019. godinu.

Najviše kašnjenja zabeleženo je na aerodromima i Ilinoisu, Merilendu i Njujorku, dok je najmanji postotak čekanja primećen na aerodromima na Aljasci, Oregonu i Juti.

Žalbe

avion, putnici Pixabay.com

Sa kašnjenjem letova proporcijalno su rasle i primedbe putnika.

U prvoj polovini godine, avio-saobraćaj je zabeležio 15,955 žalbi, 290 mišljenja i šest komplimenata. Dok je u 2019. godini bilo svega 4,492 žalbe, 186 mišljenja i pet komplimenata.

Međutim, po nečemu je ova godina za sada bolja u odnosu na 2019. - broju pogrešno rukovanog prtljaga.

Naime, bilo je prijavljeno 1,443,306 izgubljenih, oštećenih ili otetih torbi, u odnosu na 2019. godinu kada je taj broj iznosio 1,522,597.

Cene karata skočile

Domaće povratne karte porasle su ovog proleća, dostigavši vrhunac u maju od 404 dolara, što je 25 odsto više nego pre tri godine, prema podacima Hupera.

Domaća avio karta u septembru je u proseku 299 dolara, što je i dalje za 2 odsto više u odnosu na isti mesec pre tri godine.

A rukovodioci avio-kompanija očekuju da će potražnja za putovanjima porasti oko praznika.

"Iako ćemo malo usporiti nakon letnjeg vrhunca, sezona putovanja za godišnji odmor će biti ovde pre nego što to primetite", rekao je izvršni direktor American Airlines-a Dejvid Simor.

Video: Otvoren Daksing - najmoderniji aerodrom na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>