• 0

Milanovčani će spremno dočekati zimu: Počinje sa radom toplana na biomasu i prirodni gas

Emisija štetnih gasova iz nove kotlarnice svedena je na nulu

  • 0
Radijatori bez vode, Čačak

Foto: RINa

Na teritoriji opštine Gornji Milanovac počela je izgradnja novog toplovoda koji će služiti za povezivanje buduće toplane na biomasu i prirodni gas sa postojećim toplanama u krugu bolnice, u Lominoj i Železničkoj ulici, i adaptaciji postojećih podstanica u toplanama u krugu bolnice u te dve saobraćajnice. Građani će već od ove grejne sezone moći da se greju na nove toplane.

"Energija je nešto što je danas u svetu najtraženija roba. Gornji Milanovac se na vreme pripremio da bude potpuno energetski nezavisan u odnosu na okruženje. Biomasa je potpuno obnovljivi izvor energije, naš privatni partner ima ugovor sa 'Srbijašumama', ali isto tako će imati i ugovor sa našim preduzećima kako bi se iskoristili svi ostaci od drvne biomase koja mogu da se sagorevaju u toj toplani. Ono što je bitno napomenuti je da je emisija štetnih gasova iz nove kotlarnice nula i da će naši građani bezbedno dočekati zimu", rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević.

On je dodao da je JKP “Gornji Milanovac“ već nabavilo potrebne količine mazuta neophodne za početak grejne sezone, a da je planirano da se toplana na biomasu uvede u sistem grejanja od prvog decembra. Kovačević se zahvalio građanima na strpljenju i razumevanju zbog obustave saobraćaja u ulicama gde prolazi toplovod.

"Što se tiče same toplane na biomasu i prirodni gas, planirano je da se povežu postojeće kotlarnice sistema daljinskog grejanja, gde će doći do prevezivanja indirektnih sistema putem izmenjivača toplote sa našim postojećim toplovodima. Potrebno je izvršiti rekonstrukciju tih naših toplovoda u narednoj godini kako bismo gubitke sveli na minimum. Planirano je da se u ovoj fazi na sistem prikači i milanovačka Opšta bolnica, a dalje širenje konzuma će zavisiti od opredeljenih sredstava u narednom periodu", izjavio je Milenko Jevtić, rukovodilac sektora komunalnih usluga u JKP.

Tokom radova za saobraćaj će biti zatvorena Železnička ulica, u delu od mosta kod FK Takovo do raskrsnice sa Sinđelićevom ulicom. U delu kod kapije za ulazak u krug bolnice zatvara se po jedna saobraćajna traka, radi prokopavanja Železničke ulice. U periodu izvođenja radova biće postavljena saobraćajna signalizacija kojom će se regulisati saobraćaj.

Video: Vučić: Učinićemo sve da građani budu sigurni da imaju toplu zimu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>