• 0
 ≫ 

Indijac postao druga najbogatija osoba na planeti: Pretekao Džefa Bezosa

 ≫ 

Adani je godinu počeo kao 14. na listi, a sada ima bogatstvo od 146,9 milijardi dolara, od čega više ima samo Ilon Mask koji je "težak" 260 milijardi dolara

  • 0
Džef Bezos i Gautam Adani

Foto: Profimedia

Indijski milijarder Gautam Adani, koji se velikom brzinom penje na lestvici najbogatijih ljudi sveta, pretekao je Džefa Bezosa, koji je dosad bio drugi najbogatiji čovek na svetu.

Adani je godinu počeo kao 14. na listi, a sada ima bogatstvo od 146,9 milijardi dolara, od čega više ima samo Ilon Mask koji je "težak" 260 milijardi dolara.

Adani je prvo pretekao Indijca Mukeša Ambanija kao najbogatiju Azijatsku osobu u februaru, postao centimilijarder, opdnosno osoba sa više od 100 milijardi dolara, u aprilu i pretekao Bila Gejtsa i Francuza Bernara Arnoa u poslednja dva meseca. Ovo je prvi put da je neko iz Azije ovo visoko istakao u najvišim ešalonima indeksa bogatstva, kojim dominiraju američki tehnološki preduzetnici.

Adani (60) je napustio koledž da bi okušao sreću u industriji dijamanata u Mumbaju ranih 1980-ih pre nego što se okrenuo uglju i lukama. Njegov konglomerat se od tada proširio na sve, od aerodroma do centara podataka, cementa, medija i zelene energije, fokusirajući se na oblasti za koje premijer Narendra Modi smatra da su ključne za postizanje dugoročnih ekonomskih ciljeva Indije.

Najveći operateri luka i aerodroma u privatnom sektoru u zemlji, distributer gradskog gasa i rudnici uglja su svi deo Adanijevog carstva, koje takođe ima za cilj da postane najveći svetski proizvođač obnovljive energije. Prošle godine se obavezao da će uložiti 70 milijardi dolara u zelenu energiju, što je zaokret koji je od strane nekih kritikovan kao zeleno pranje s obzirom na to da veliki deo prihoda grupe još uvek dolazi od fosilnih goriva.

Napredak u obnovljive izvore energije i infrastrukturu Adaniju je doneo ulaganja firmi uključujući Varburg Pincus i TotalEnergies SE, pomažući u povećanju akcija njegovih kompanija i njegovog ličnog bogatstva. Ove godine je svom bogatstvu dodao oko 70 milijardi dolara - više nego bilo ko drugi - dok su mnogi videli gubitke.

Brza ekspanzija Adanijevog konglomerata podstakla je jedinicu Fitch grupe CreditSights da u septembarskom izveštaju opiše neke od uticaja kompanija kao "povišene". Grupacija je saopštila da su njene firme poslednjih godina smanjile nivo duga.

Ispitivanje povećava već postojeće brige oko neprozirnih struktura akcionara i nedostatka pokrivenosti analitičara. Neke kompanije Adani grupe trgovale su sa 700 puta većom zaradom, daleko nadmašujući kompanije poput Tesle i Amazona, čije su procene bile bliže 100 puta.

Adanijev uspon poklapa se sa tehnološkom rasprodajom koja je od januara izgubila više od 45 milijardi dolara Bezosovog bogatstva. Neto vrednost osnivača Amazona - godinama najbogatije osobe na svetu - takođe je značajno opala nakon njegovog razvoda 2019. od bivše supruge Mekenzi Skot, koja je dobila četiri odsto giganta onlajn trgovine.

Indijski milijarder, koji je obećao da će donirati 7,7 milijardi dolara za društvene svrhe, takođe je uspeo da se popne na rang listi bogatstva jer su mnogi tehnološki preduzetnici na vrhu povećali svoje donacije.

Bezos je donirao 10 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena i donirao je novac Nacionalnom muzeju vazduhoplovstva i svemira Smitsonijan.

Gejts i Voren Bafet, neki od vrhunskih filantropa, pokrenuli su inicijativu Giving Pledge 2010. kako bi pomogli u ublažavanju rastućeg jaza u nejednakosti. Suosnivač Majkrosofta rekao je u julu da donira 20 milijardi dolara Fondaciji Bila i Melinde Gejts, koja je takođe dobila više od 35 milijardi dolara od Bafeta.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>