• 14
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Majke će primati 380 evra, sve dok je jedno od dece maloletno": Vlada RS usvojila odluku

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odluka je stupila na snagu u četvrtak, 15. septembra

  • 14
Avion, porodica

Foto: Shutterstock

Majke koje imaju četvoro i više dece, a koje su nezaposlene, od septembra ostvaruju naknadu od 750 KM ili oko 380 evra, i ostvarivaće je sve dok je bar jedno od dece maloletno, rečeno je agenciji Srna, iz Kabineta predsednika Vlade Republike Srpske.

Među uslovima i kriterijumima, u odluci koju je donela Vlada RS, stoji da će naknadu od 750 KM ostvariti majke sve dok najmlađe od četvoro i više dece ne napuni 18 godina.

Ova odluka je stupila na snagu u četvrtak, 15. septembra.

Finansijska pomoć, uspostavljena ovom odlukom, odnosi se na 2022. godinu, a prava iz navedene oblasti će biti predmet zakonske regulative čija se primena očekuje stupanjem na snagu 1. januara 2023, kao trajna mera pronatalitetne politike, pišu Nezavisne novine.

Odlukom su propisani uslovi koje je potrebno da ispunjava roditelj kako bi ostvario pravo na finansijsku pomoć, a to je sledeće:

  • Da je nezaposlen
  • Da ima četvoro ili više dece, od kojih je najmlađe dete uzrasta do 18 godina, odnosno, od kojih je jedno od dece maloletno
  • Da ima državljanstvo BiH/Republike Srpske i da ima mesto prebivališta u Republici Srpskoj i teritoriji Brčko distrikta sa entitetskim državljanstvom Srpske, na dan stupanja na snagu ove odluke.

Finansijska pomoć po ovoj odluci obezbeđuje se u mesečnom iznosu od 750 KM, počev od septembra, na način da se za roditelje koji su u evidenciji ЈU Јavni fond za dečju zaštitu, kao korisnici nekog od prava iz dečje zaštite, obezbeđuje odmah, a za sve ostale roditelje - po podnošenju prijave na javni poziv, i po utvrđivanju ispunjenosti uslova i rokova propisanih odlukom.

Dete na noši

Foto: Shutterstock

Јavni poziv raspisuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta, i objavljuje ga u Službenom glasniku Republike Srpske, jednim dnevnim novinama i na internet stranici Ministarstva.

Da li i Srbija treba uneti ovakve izmene za roditelje s četvoro i više dece?

Glasajte

Po objavljivanju javnog poziva, potrebno je da oni roditelji koji nisu korisnici prava iz dečje zaštite posredstvom Јavnog fonda za dečju zaštitu, a koji će finansijsku pomoć dobijati automatski - po osnovu evidencija koje vodi ovaj fond - podnesu zahtev za finansijsku pomoć sa potrebnim dokazima na adresu Ministarstva porodice, omladine i sporta: Trg Republike Srpske 1, Banjaluka.

Јavni poziv biće otvoren 30 dana.

Video: Najmlađi preduzetnik na svetu: Ima 13 godina, a već sam zarađuje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Geras

    18. septembar 2022 | 11:23

    Moju suprugu za treće dete omasio zakon za 10 dana... I nema. Nista.... Ali i ne treba... Nisam. Pravio dete da bi mi VUČIĆ dao pare....

  • Sasa RS

    18. septembar 2022 | 09:48

    Uskoro su izbori pa obecavaju svasta nesto dok nisu ispunili ni 10% onog sto su obecali pred prosle izbore

  • Ja2

    18. septembar 2022 | 10:15

    🤣🤣Juce prajd,sad citam ovo.Treba dobar zeludac da se ovo svari.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>