• 1

Gorivo u Austriji uskoro poskuplje? Ovaj put, razlog nije skok cena na svetskom tržištu

Ministar privrede Martin Koher je najavio uspostavljanje komisije za cene, koja će nadzirati cenu goriva

 • 1
Britanija cena gasa plina gorivo pumpa Britain Gas Prices

Foto: Tanjug/AP

U Austriji bi od 1. oktobra gorivo moglo ponovo da poskupi, ali ne zbog skoka cena na svetskom tržištu, već zbog uvođenja poreza na CO2.

Iako inflacija neprestano raste, ministar privrede Martin Koher kaže da "vlada ne odustaje od uvođenja ovog poreza i da ta odluka neće biti odložena, kao što je to već učinjeno tokom leta".

- Od početka je bilo jasno da će porez na CO2 doneti poskupljenje goriva. Zbog toga smo i doneli odluku o klimatskom bonusu, koji treba to da izjednači. Sada isplaćujemo taj klimatski bonus (u vrednosti od 500 evra za sve građane koji žive duže od 12 meseci u Austriji), i zato smatram da ostajemo pri predviđenom roku - naglasio je on.

Koher ističe da ne vidi nijedan razlog da se ne poveća porez na gorivo.

- Ne vidim da će cene goriva u narednih šest meseci pasti. Trenutno je cena goriva, koja je u maju i junu dostigla rekordne vrdnosti, na sreću ponovo pala - kazao je Koher, dodajući da je "cena benzina nešto ispod proseka EU, a cena dizela - iznad".

Pored toga, austrijski ministar privrede je najavio uspostavljanje komisije za cene, koja će nadzirati cenu goriva. Ta komisija bi, kako kaže, trebalo da prati da li je rast cena nesrazmeran u međunarodnom poređenju, kao i da li je opravdan ili ne.

- Često postoje i nacionalni razlozi zašto su cene veće. Ako su cene nesrazmerne i neopravdane, onda postoji zakonska mogućnost da se regulišu - objasnio je Koher i ujedno rekao kako ne podržava subvencionisane cene, jer "postoji rizik da kompanije povuku svoje ponude i gorivo izvoze u inostranstvo, gde su cene veće".

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Map

  19. septembar 2022 | 15:17

  Kakve to veze ima sa nama, kod nas je tako i tako najskuplje u Evropi

  2
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>