• 0

Grčki premijer saopštio: Veće subvencije za one koji smanje potrošnju struje tokom zime

Vlada će ponuditi građanima subvencije proporcionalno uštedi struje

  • 0
Kyriakos Mitsotakis, Kirijakos Micotakis

Foto: Profimedia/Pacific Press /ddp USA

Potrošači koji smanje potrošnju električne energije tokom zimskih meseci biće nagrađeni većim subvencijama za račune za struju, izjavio je danas grčki premijer Kirijakos Micotakis.

I prošle godine Grčka je pomagala državnim sredstvima u smanjenju računa za struju domaćinstvima i preduzećima koja se bore sa skokom cena, preneo je Rojters.

Pored subvencija Grčka je uvela gornju granicu proizvođačima električne energije koja pokriva njihove stvarne proizvodne troškove, efektivno ukidajući ekstra doplatu na račune za struju.

Od jula na ovaj način je obezbeđeno više od dve milijarde evra.

Govoreći za grčki radio Sferu Micotakis je rekao da će vlada ponuditi građanima subvencije proporcionalno uštedi struje kao podsticaj da smanje potrošnju energije.

"Što više energije uštedite u odnosu na prošlogodišnji račun... dobićete veću subvenciju", istakao je Micotakis.

Evropska komisija je prošle sedmice predložila mere koje od zemalja EU zahtevaju da smanje upotrebu električne energije tokom sati kada se najviše koristi struja i primoraju kompanije za fosilna goriva da dele profit.

Grčki ministar energetike Kostas Skrekas rekao je danas da će pojedina postrojenja na gas probati da pređu na naftu kasnije tokom septembra i odbacio je mogućnost isključenja struje tokom zime.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>