• 0

Država će preuzeti 99 odsto najvećeg uvoznika gasa u Nemačkoj: Dug se nagomilao

Država je za deonice Fortuma platila 480 miliona evra

  • 0
gas Foto: Shutterstock

Država Nemačka je postala većinski deoničar najvećeg uvoznika gasa u zemlji, Unipera, nakon što je koncern upao u finansijske probleme zbog obustave isporuke gasa iz Rusije.

Posle zaključenja procesa povećanja kapitala i kupovine deonica Unipera od dosadašnjeg vlasnika - finskog Fortuma, nemačka država poseduje 98,5 odsto deonica, saopštio je doskorašnji većinski vlasnik.

Ministarstvo privrede je najavilo da će država, u okviru daljeg paketa stabilizacije, preuzeti ukupno 99 odsto Unipera. Vlada time stvara jasnu vlasničku strukturu kako bi osigurala Uniper, ali i bezbednost snabdevanja kompanija, elektrana i potrošača, navodi se u saopštenju.

Država je za deonice Fortuma platila 480 miliona evra, preneo je ministar privrede Robert Habek. Time je finski koncern izgubio većinu svoje investicije, koja je procenjena na osam milijardi evra.

Nemačka država planira povećanje kapitala u Uniperu, u visini od osam milijardi evra, deonicama po ceni od 1,70 evra, kako bi u potpunosti isplatila Fortum. Uniper je u prvoj polovini ove godine ostvario gubitak u visini od 12 milijardi evra, a dodaje se i da je koncern, zbog izostanka ruskog gasa, morao da kupuje gas na skupom međunarodnom tržištu.

To je dovelo do nagomilavanja duga.

Banka KfW će obezbediti Uniperu dodatna finansijska sredstva kako bi se osigurala likvidnost kompanije. Ipak, iako je sve dogovoreno, za sve ove mere potrebno je odobrenje Evropske komisije. Osim toga, u četvrtom kvartalu ove godine mere treba da odobri i vanredna sednica akcionara Unipera.

Švajcarska smanjila potrošnju gasa za petinu

U protekla dva meseca, ova evropska zemlja je smanjila potrošnju gasa za oko 20 odsto.

- Firme su reagovale na visoke cene gasa - istakao je nacionalni menadžer za upravljanje energetskom krizom, Bastijan Švark. On je u intervjuu za dnevnik "Noje Ciriher Cajtung" rekao da je industrija obustavila određene procese, pošto su postali preskupi.

Švajcarska uvozi oko 70 odsto gasa iz Nemačke, koja je pogođena smanjenjem isporuka iz Rusije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>