• 1

Dr Propast opet mrači: "Čeka nas duga i ružna kriza"

Predviđa se oštar par berzi

  • 1
Nouriel Roubini, Nurijel Rubini, Dr Propast Foto: Profimedia/CQ-Roll Call / ddp USA

Ekonomista Nuriel Rubini, koji je predvideo finansijsku krizu iz 2008. godine,  kaže da nam sledi duga i ružna recesija u SAD i globalno na kraju 2022. koja bi mogla da potraje cele 2023.

Predviđa i oštar pad korpe S&P 500.

- Čak i u običnoj recesiji , S&P 500 može pasti za 30 odsto, rekao je Rubini, predsednik i glavni izvršni direktor Roubini Macro Associates, kojeg zbog svojih crnih prognoza zovu Doktor Propast.

Kako je rekao, oni koji očekuju plitku recesiju SAD treba da gledaju na velike stope duga korporacija i vlada. Kako stope rastu i troškovi servisiranja duga rastu, mnoge zombi institucije, zombi domaćinstva, kompanije, banke, banke u senci i zombi zemlje će umreti, rekao je on.

Rubini, koji je upozoravao da će nivoi globalnog duga povući akcije, rekao je da će postizanje stope inflacije od 2 odsto bez "tvrdog pada" biti nemoguća misija za Federalne rezerve. On očekuje povećanje stopeza 75 baznih poena na trenutnom sastanku i 50 baznih poena u novembru i decembru. To bi dovelo do toga da stopa fondova Fed-a do kraja godine bude između 4 i 4,25 odsto.

Međutim, uporna inflacija, posebno u platama i uslužnom sektoru, značiće da Fed „verovatno neće imati izbora“ osim da poveća više, rekao je on, uz stope na fondove koji idu ka 5%. Povrh toga, negativni šokovi ponude koji dolaze od pandemije, rusko-ukrajinskog sukoba i kineske politike nulte tolerancije na Covid doneće veće troškove i manji ekonomski rast. Ovo će otežati trenutni cilj FED-a za „recesiju rasta“ -- produženi period oskudnog rasta i rastuće nezaposlenosti kako bi se zaustavila inflacija.

Jednom kada je svet u recesiji, Rubini ne očekuje lekove za fiskalne stimulacije, jer vlade sa prevelikim dugom „ponestaju bez fiskalnih metaka“. Visoka inflacija bi takođe značila da „ako koristite fiskalne stimulacije, pregrevate agregatnu tražnju“.

Kao rezultat toga, Rubini vidi stagflaciju kao iz 1970-ih i ogromne dugove kao u globalnoj finansijskoj krizi.

- To neće biti kratka i plitka recesija, biće teška, duga i ružna, rekao je on.

Rubini očekuje da će američka i globalna recesija trajati do 2023. godine, u zavisnosti od toga koliko će jaki šokovi u snabdevanju i finansijski problemi biti. Tokom krize 2008. najteže su pogođena domaćinstva i banke. Ovog puta, rekao je on, korporacije i banke u senci, kao što su hedž fondovi, privatni kapital i kreditni fondovi, „će implodirati“

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM 🇷🇺 🇷🇸🇲🇪🇸🇮🇲🇰🇭🇷🇧🇦

    21. septembar 2022 | 19:47

    Mene to ne pogađa. Ja naučio na svakodnevnu krizu da mi ona dođe kao nekome dobar dan. 30% na ništa je opet ništa, ali oni koji imaju jadna li im majka. Ima da se provedu kao bos po trnju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>