• 0
 ≫ 

Abu Dabi i Dubai najbolji gradovi za život na Bliskom istoku: Šta je sa Evropom?

 ≫ 

Kampanja vakcinacije je pomogla zemlji da "izbegne potpuna zatvaranja 2021. i, do sada, 2022"

  • 0
Ujedinjeni arapski Emirati Abu Dabi Abu Dhabi

Foto: Shutterstock

Abu Dabi i Dubai ostaju dva vodeća grada po uslovima života na Bliskom istoku i u Africi, zahvaljujući masovnoj vakcinaciji protiv pandemije korona virusa, koja ih je učinila najbezbednijim gradovima u regionu i prvima koji su se oporavili od pandemije prenosi Zawya.

Abu Dabi, sa 77 poena, i Dubai sa 76,8 bodova, nalaze se na prvom i drugom mestu na rang listi Ekonomist Intelidžens Junita (EIU), podružnice britanske izdavačke kuće Ekonomist.

Kampanja vakcinacije je pomogla zemlji da "izbegne potpuna zatvaranja 2021. i, do sada, 2022".

- Abu Dabi i Dubai su uglavnom ostali otvoreni za poslovanje od prvog talasa 2020. Njihov relativno brz oporavak je jedan od razloga zašto su gradovi na prvom i drugom mestu - navodi EIU.

U junu su UAE završili vakcinaciju svih ciljnih grupa protiv Covid-19.

Dubai je bio među prvim velikim gradovima širom sveta koji je ponovo otvoren nakon pandemije. Stroga politika koju su sprovodile vlasti pomogla je u obuzdavanju pandemije i ranijem otvaranju grada za preduzeća.

Kao rezultat snažnog poverenja, aerodrom Dubai je primio 7,12 miliona putnika, dok je putnički promet aerodroma Abu Dabi premašio 6,3 miliona tokom perioda januar-jun. Stanovništvo Dubaija je takođe po prvi put ove godine prešlo granicu od 3,5 miliona.

Posle dva emirata, Tel Aviv, Kuvajt Siti i Bahrein su rangirani među najboljim gradovima za život. Gradovi koji su najmanje pogodni za život su Damask, Lagos, Tripoli, Alžir i Harare.

U proseku, gradovi na Bliskom istoku i severnoj Africi dobili su ocenu 58, u poređenju sa 50 za one u podsaharskoj Africi, regionu koji je najmanje pogodan za život.

Šta je sa Evropom?

Za razliku od Bliskog istoka i Afrike, Evropa se susreće sa višegodišnjim šokom za životni standard prenosi The Washington post.

Velike tenzije osetne su u zemljama poput Španije, Italije, Francuske i posebno Nemačke, jer realne plate padaju brže nego za njihove kolege u SAD.

Evropljani će morati da se bore sa manje energije, manje proizvodnje, manjim raspoloživim prihodom, većom inflacijom i višim troškovima uvoza.

Ekonomisti Deutsche Bank AG i Barclais Plc predviđaju ekonomski pad evrozone od 2,2 i 1,1 odsto sledeće godine.

Zbog toga neke evropske firme sada sanjaju o američkom kvalitetu života piše The Washington post.

Stabilne cene gasa u SAD i podrška vlade proizvođačima doveli su do toga da kompanije kao što je Volksvagen AG prebacuje svoju proizvodnju na njihovo tlo, dok Tesla Inc. pauzira nemačke investicione planove.

U porastu troškova energije jedna od 10 nemačkih kompanija prekida proizvodnju, prema jednom istraživanju industrijskog udruženja.

Ovo će se širiti kroz lance snabdevanja trgovinskih partnera unutar i van Evrope, uključujući Kinu - još jedno mesto gde EU smanjuje svoju zavisnost.

Video: Svet i Evropa su gladni automobilskih guma, a Japanci će ih hraniti iz Srbije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>