• 0
 ≫ 

"Primetili smo mazut u našoj reci, tako smo počeli": Građani u borbi za lokalne registre izvora zagađivanja

 ≫ 

Gradska uprava Novog Pazara danas objavila na zvaničnom sajtu Registar zagađivača koji, za sada, broji devet kompanija

  • 0
registar, Nova Varoš, tribina

Foto: Aleksandar Bubanja

Šta je lokalni registar izvora zagađivanja i koliko je važan da bude uspostavljen u loklanim samoupravama, bila je tema na tribini održanoj u subotu, u Novoj Varoši, a u organizaciji grupe građane "Studenac" iz ovog mesta.

Među govornicima na tribini, pored predstavnika "Studenca", govorile su i članice udurženje "Ekomar" iz Kragujevca Marija Simić Savić i inicijative "Za Zdrav Novi Pazar" iz Novog Pazara Nusreta Brunčević.

Zajednička tačka okupljanja ovih inicijativa i udurženja bila je razmena iskustava sa težnjama da se uspostavi lokalni registra izvora zagađivanja životne sredine, kao važnog institucionalnog mehanizma u zaštiti prirode i okoline u kojoj živimo.

Dok je "Ekomar" svoju akciju za unapređenjem LRIZ-a u Kragujevcu započeo početkom marta 2021, nakon analiza javnih politika, incijative "Studenac" i "Za zdrav Novi Pazar" krenule su sa istim zahtevima ovog leta, detektujući konkretne ekološke probleme u svojim lokalnim sredinama.

- Primetili smo mazut u našoj reci. To je pokrenulo građane Novog Pazara da razmišljaju malo više o samoj reci, iako godinama unazad vlada nebriga prema vodama - počinje priču Nusreta Brunčeviće ispred inicijative "Za zdrav Novi Pazar".

Kako dodaje, to je dovelo i do institucionalne borbe sa zagađivačima, gde se najpre postavilo pitanje postojanja LRIZ-a.

- Dobili smo odgovor da će do kraja septembra biti završen registar. Ipak, postavlja se pitanje šta dalje, nakon toga? To je ono o čemu trenutno razmišljamo i na čemu ćemo da radimo - podseća ona.

Isto se pitaju i članovi "Studenca" koji su, nakon lociranja izvesnig zagađenja u vodoizvorištima sa kojih se njihova opština snabdeva vodom, tokom avgusta meseca takođe svojoj lokalnoj samoupravi predali inicijativu za uspostavljanje LRIZ-a.

- Dobili smo odgovor da je u toku projekat "Otvoreni podaci za održivi razvoj", te da rade na tome da uspostave registar zagađivača. Ipak, ostali bez odgovora o metodologiji, ko će biti nadležan za to, da li će se vršiti nekakva edukacija. Zato su naši dalji koraci usmereni ka tome da nastavimo komunikaciju sa loklanom samourpavom, da zajedno vidimo kako da se bavimo ovim problemom - navodi Aida Paljevac ispred "Studenca".

Globalno zagrevanje, svet, planeta

Foto: Shutterstock

Marija Simić Savić iz "Ekomara" navodi da, iako je važno imati uspostavljen pomenuti registar, treba imati u vidu i ograničenja koja on sa sobom nosi.

- Treba da znamo da je LRIZ jedna veoma ograničena stvar. Plašim se da ono što smo hteli da dobijemo ovim našim inicijativama, zapravo nećemo dobiti lokalnim registrom, zato što su kriterijumi za LRIZ koji važe jako visoki - navodi ona i dodaje:

- Recimo, vi možete da imate farmu od 20 grla, koja nije dužna da izveštava za LRIZ. Ili, na primer, klanica koja ima dnevni promet manji do 50 tona, takođe nije u toj obavezi, a može da čini veoma veliko zagađenje. To je ono što je suština problema i što ne može da se menja na lokalnom nivou.

Ipak, na kraju, govornice na tribini dodaju da uduržene lokalne priče sa istim problemom, mogu da pokrenu stvari na nacionalnom nivou.

Podsećamo da je gradska uprava Novog Pazara danas objavila na zvaničnom sajtu Registar zagađivača koji, za sada, broji devet kompanija, saznaje radio Sto plus.

Iz Odeljenja za zaštitu životne sredine dodali su da to nije konačan spisak i da će Registar biti redovno ažuriran, kako im kompanije budu dostavljale podatke.

Video: Jeziv prizor sa Lima: Nepoznata crna materija pluta vodom, meštani strahuju da se izlio mazut

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>