• 0
 ≫ 

Digitalizacija – budućnost sektora privrede: Gde je danas tržište faktoringa u Srbiji?

 ≫ 

Ugledni privrednici iz naših najvećih kompanija imali su prilike da razmene svoja iskustva i izazove, ali i nove trendove kada je reč o digitalizaciji i simplifikaciji procesa u sektoru privrede.

  • 0
Biznis panel, Unicredit banka

Foto: Nikola Tomić

Nove tehnologije su tu u službi digitalizacije privrede, jedna je od glavnih poruka današnje konferencije koju su organizovali Unicredit Banka Srbija i Privredna komora Srbije.

Ugledni privrednici iz naših najvećih kompanija imali su prilike da razmene svoja iskustva i izazove, ali i nove trendove kada je reč o digitalizaciji i simplifikaciji procesa u sektoru privrede. Dodatno, UniCredit Banka kao jedna od vodećih banaka u Srbiji, predstavila je jedinstvenu factoring platformu Woca, koja omogućava savetovanje klijenata u upravljanju i finansiranju obrtnog kapitala radi održavanja neophodne likvidnosti firmi.

Konferenciju je otvorila Katarina Ocokoljić, Sekretar Udruženja finansijskih institucija Privredne komore Srbije koja je istakla značaj digitalizacije i njegove primene u sektoru privrede:

Finansijski sektor je tradicionalno pionir u primeni novih tehnologija i svojim rešenjima istovremeno podstiče digitalizaciju poslovanja svojih klijenata i održivi razvoj privrede u celini. Prepoznajući značaj digitalizacije i tehnološkog napretka PKS podržava sve projekte koji doprinose primeni inovativnih tehnoloških rešenja i podizanju efikasnosti privrede kako bi se adekvatno uključila u savremene međunarodne tokove.“

Uvodno obraćanje ispred UniCredit Banke Srbija imala je Aleksandra Rašić, direktorka Sektora korporativnog i investicionog bankarstva i članica Izvršnog odbora, koja je izjavila:

“Digitalizacija poslovanja u sektoru privrede predstavlja proces koji se u većini velikih kompanija gotovo podrazumeva. Vođeni iskustvom naše Grupe i činjenicom da je UniCredit factoring Italija ubedljiv lider na tržištu Italije, smatrali smo da tržište Srbije zaslužuje podjednak kvalitet usluge. Zato smo mi, upravo ovu situaciju, iskoristili da našim klijentima ponudimo novu, jedinstvenu faktoring platformu - WoCa. Želja nam je da predstavimo našim klijentima nove trendove koje kao banka uvodimo, s obzirom na to da smo u segmentu korporativnog-investicionog bankarstva prvi izbor za čak 75 od 100 najvećih kompanija u Srbiji, što sa sigurnošću govori o poverenju koje nam srpske kompanije pružaju.”

Na panelu koji je bio deo konferencije, gosti su imali prilike da iz različitih industrija odgovore na pitanja i podele svoja iskustva na temu trendova digitalitalne transformacije koja jednog od stateških ciljeva, odnosno sredstva koje će pomoći ubrzavanje privrede i ostvarivanje većeg rasta.

Učesnici panela bili su: Katarina Ocokoljić, Privredna komora Srbije, Milan Sekulić, UniCredit Bank Srbija, Irena Brajović, Confindustria Srbija, Jovanka Balać, Star Import i Petar Petojević, Atos.

Milan Sekulić, direktor Odeljenja za finansiranje obrtnih sredstava u UniCredit Bank Srbija, predstavio je Woca najsavremeniju e-platformu za procesuiranje faktoring proizvoda.

Platfoma omogućava da na jednostavan način klijenti upravljaju svojim potraživanjima i obavezama, kroz finansijski instrument koji ima za cilj da poveriocima ubrza naplatu potraživanja od dužnika, koja dospevaju sa odloženim rokom plaćanja. WoCa platforma u sebi integriše mogućnost da i klijent, kao i njegovi partneri mogu da neposredno sa svojih računara pristupaju sistemu, da brzo i jednostavno komuniciraju sa bankom i autorizuju zahteve.

Njena efektivnost najbolje se ogleda u velikoj uštedi vremena, smanjenju birokratije i što je najvažnije - neuporedivo bržem procesu isplate sredstava.

WoCa je platforma sa pristupom podacima u bilo kom trenutku, 365 dana u godini i аutomatskim slanjem obaveštenja apsolutno svim klijentovim partnerima. Ovo znači da platforma omogućava automatsku obradu jako velikog broja faktura odjednom, obzirom da je arhitektura platforme takva da ima pretpostavke za neposredno povezivanje sa informacionim sistemom klijenta.

Skup pod nazivom “Digitalizacija – budućnost sektora privrede”, koji je moderirala naša novinarka Vesna Bjelić, okupila je više od 100 klijenata, privrednika i partnera banke, kao i članice komore.

Ocokoljević je govorila o tome gde je faktoring danas, ali i iznela statističke podatke o toj industriji koja ima veliki potencijal za razvoj. Osvrnula se i na doprinos Komore celom sistemu.

Jovanka Balać je istakla kako smanjiti period potraživanja, odnosno koliko faktornig pomaže da se ovaj period unapredi. Irena Brajović je govorila o umrežavanju kompanija i banaka, ali je dala i savete kako poboljšati reputaciju firme i biti što solventniji prema partnerima.

Kompanija Atos je globalni lider u oblasti digitalne transformacije sa oko 112.000 zaposlenih i prihodom od oko 11 milijardi €. Evropski je broj jedan u oblasti cybersecurity, cloud i high performance computing.

U Srbiji su prisutni od 1973.godine, a Petar Petojević ispred kompanije govorio je konkretno o tehničkim procedurama i tome kako sarađuje IT i bankarski sektor.

(Telegaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>