• 0
 ≫ 

Porše danas izlazi na berzu: Najveća ponuda u istoriji Evrope

 ≫ 

Porše ovog četvrtka plasira svoje deonice na berzi. Potražnja za vrednosnim papirima nemačkog proizvođača automobila je velika

  • 0
Porsche 718 Cayman GT4

Foto: Malcolm Haines / Alamy / Alamy / Profimedia

Kompanija Porše debitovala je danas na tržištu i akcije kompanije već rastu.

"Folksvagen" se dugo pripremao za prodaju na berzi udela u proizvođaču luksuznih automobila "Porše" uoči njegovog izlaska na tržište očekivanog danas, koji će biti među najvećim takvim ponudama u istoriji Evrope.

Nemački proizvođač automobila procenjuje da bi time mogao da prikupi čak 9,5 milijardi evra koje bi mogao da iskoristi za svoj prodor u softver, usluge i električna i autonomna vozila u skladu s promenom fokusa svetske automobilske industrije.

U sredu je "Folksvagen" procenio ponudu na 82,50 evra po akciji što je vrhu mogućeg raspona. Očekuje se da će akcije početi da se prodaju već danas.

Ponuda omogućava "Folksvagenu" da iskoristi interesovanje investitora za "Porše" čije su velike profitne marže od 15 do 20 odsto na vozila, kao što su sportski automobil 911 i "Caienne SUV" daleko iznad jednocifrenog profita uobičajenog za masovne modele automobila na tržištu.

Volkswagen Polo GTI 2021

Foto: Volkswagen

Taj prihod će "Folksvagenu" pomoći plaćanje ogromnih ulaganja u renoviranje fabrika i istraživanje i razvoj, rekao je Kristijan Štadler, profesor strateškog menadžmenta Poslovne škole Vorvik.

"Potreban im je novac, a elektrifikacija vozila je super skupa", rekao je Štadler. Uz to "sve je skuplje pozajmljivati novac" jer kamatne stope rastu. Štadler je rekao da je "Folksvagen" takođe verovatno imao na umu uspešnu ponudu svog manjinskog udela 2015. godine u proizvođaču luksuznih automobila "Ferari".

Očekivana prodaja na berzi znači da je vrednost "Poršea" u celini oko 75 milijardi evra, dok 86 milijardi evra iznosi vrednost celog "Folksvagena", uključujući "Porše" i još devet automobilskih brendova koje ima VW.

Ta ogromna vrednost je delom potvrda očekivanja da se luksuzna preduzeća bolje drže tokom recesije zahvaljujući svojoj dobroj bazi kupaca.

Cene u SAD za sportski "Porše 911" počinju od 106.000 dolara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>