• 0

Mladi pokazali veliko interesovanje za stare tehnike: Održana prva Učenička kolonija

Manifestaciji su prisustvovali učenici iz Odžaka, Zemuna, Inđije, Sremske Mitrovice, Knjaževca i Bele Palanke

  • 0
Deca Sremska Mitrovica OŠ Jovan Jovanović Zmaj Mitrovačka gimnazija radionica

Foto: NALED

"Učenička kolonija je prilika da se đaci iz osnovnih i srednjih škola iz različitih krajeva Srbije okupe na jednom mestu, da upoznaju svoje vršnjake iz međunarodnih škola u Beogradu i usvoje nova znanja kroz rad s mentorima iz Etno mreže", navodi predsednica Etno mreže i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović nakon održane prve Učeničke kolonije starih zanata.

Više od 30 vrednih učenika osnovnih i srednjih škola širom Srbije imalo je priliku da pokaže  voje umeće u izradi rukotvorina tehnikama pustovanja, tkanja i veza.

- Za nas su ovakve kolonije izuzetno važne, jer je prenos znanja na decu i mlade preduslov za očuvanje nasleđa i kulturnog identiteta - dodaje Jovanovićeva.

Manifestaciji su prisustvovali učenici iz Odžaka, Zemuna, Inđije, Sremske Mitrovice, Knjaževca i Bele Palanke. Takođe, Koloniju su na inicijativu diplomatske zajednice posetile grupe učenika međunarodnih škola u Beogradu koji su od svojih vršnjaka iz unutrašnjosti učili veštine veza, tkanja i pustovanja.

- Danas smo svedočili stvaralaštvu novih generacija, koje pokazuju veliko interesovanje i elan za stare tehnike. Zato je važno da učeničke kolonije postanu praksa, jer su dragocene za razvoj kreativnog i omladinskog preduzetništva - izjavila je Valeri Lejn, supruga ambasadora Kanade Džajlza Normana, koji su domaćini i diplomatski pokrovitelji prve Učeničke kolonije.

- Ambasada Kanade će nastaviti da podržava ovakve manifestacije, koje takođe imaju podršku lokalnih zajednica i zanatskih udruženja okupljenih u Etno mreži - dodaje.

Etno mreža godinama sprovodi program "Edukacijom dece do očuvanja tradicije", a od 2020. godine program podržava i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Deca Sremska Mitrovica OŠ Jovan Jovanović Zmaj Mitrovačka gimnazija radionica

Foto: NALED

Rešenjem ministra, krovnom udruženju Etno mreža dodeljen je status programa od javnog interesa, kojim se takođe unapređuju i kompetencije zaposlenih u obrazovnim ustanovama.

Tokom prošle godine, više od 50 nastavnika pohađalo je seminare u organizaciji Etno mreže.

Za najuspešnije učeničke timove dodeljena su priznanja sledećim školama i učenicima: u kategoriji I-IV razreda OŠ Vuk Karadžić iz Knjaževca, u kategoriji V-VIII razreda OŠ Jovan Jovanović Zmaj iz Sremske Mitrovice, u kategoriji srednjih škola, SSŠ dr Đorđe Natošević iz Inđije.

Manifestacija je organizovana i uz podršku vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Krajem avgusta predstavljeni su rezultati radionice "Modeli podrške za očuvanje nasleđa i osnaživanje žena".

Video: Pod stare dane tkala stparsku ružu i bila najbrža: Održana šesta tkačka kolonija

 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>