• 0

Postignut delimičan dogovor: Članice EU odobrile namet na ekstra profit

Započeti razgovori o predlogu ograničenja cene gasa u celom bloku

  • 0
Brisel, Evropski parlament, Evropska Unija

Foto: Shutterstock

Zemlje članice Evropske unije dogovorile su se na današnjem sastanku da uvedu vanredni namet na ekstra profite energetskih kompanija i započele su razgovore o svojim sledećim potezima za rešavanje energetske krize u Evropi, među kojima je i predlog o ograničenju cene gasa u celom bloku.

Ministri energetike iz 27 zemalja EU sastali su se u Briselu, gde su odobrili mere predložene ranije ovog meseca za obuzdavanje skoka cena energije koji podstiče rekordan rast inflacije i preti recesijom.

Češko predsedništvo EU je saopštilo da su ministri postigli sporazum o merama za ublažavanje visokih cena struje, prenosi Rojters.

Postignut je sporazum o "obaveznom smanjenju potražnje za električnom energijom, o ograničenju tržišnih prihoda proizvođača električne energije čiji su operativni troškovi ispod cena struje na tržištu i o solidarnom doprinosu proizvođača fosilnih goriva", navelo je češko predsjedništvo na svom Tviter nalogu.

Ministri su potvrdili dva mehanizma za prikupljanje viška profita energetskih firmi.

Proizvođačima nuklearne i obnovljive električne energije, kao i onima koji koriste ugalj i imaju korist od trenutnih visokih cena, biće ograničena cena na 180 evra po megavat satu.

Kako je rečeno, prihodi koji prelaze ovu gornju granicu biće smatrani kao prekomerni profit, a države članice mogu raspredeliti ove prihode krajnjim potrošačima, domaćinstvima i preduzećima koji se suočavaju s ogromnim računima za energiju.

Države članice su isto tako dogovorile da će odrediti obavezni privremeni doprinos solidarnosti na prihode preduzeća aktivnih u sektorima sirove nafte, prirodnog plina, uglja i rafinerija.

Ovaj doprinos biće primenljiv na prihod koji prelazi 120 odsto prosečne dobiti za poslednje četiri fiskalne godine.

Taj doprinos mora iznositi najmanje 33 odsto, a prikupljeni novac mora biti usmeren na mere podrške za najugroženije krajnje potrošače.

Petnaest država EU, uključujući Francusku, Italiju i Poljsku, zatražilo je ove nedelje od Brisela da predloži gornju granicu cene gasa za sve veleprodajne transakcije, kako bi se zauzdala inflacija.

Protivnici ovog predloga, među kojima su i Nemačka i Holandiju, kažu da bi ograničavanje cena gasa moglo da oteža zemljama da privuku dobavljače, jer neće moći da nude konkuretnu cenu prodavcima gasa na globalnim tržištima ove zime u odnosu na druge kupce.

Video: Vučić: Nemačka ima 55 odsto zavisnost od ruskog gasa mi 100 odsto

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>