• 1
 ≫ 

Težak vikend za direktore Kredi svisa, na glasine o bankrotu kažu: "Nismo kao Liman Braders, mnogo smo gori"

 ≫ 

Akcije i dalje tonu

  • 1
Fitch ratinga, Fič rejting agencija, rejtings, kreditni rejting

Foto: Shutterstock

Akcije Kredi svisa pale su za skoro 10% na jutarnjoj sesiji u Evropi, nakon što je Fajnenšel tajms izvestio da su rukovodioci švajcarske banke u pregovorima sa glavnim investitorima zbog sve veće zabrinutosti za finansijsko zdravlje švajcarskog zajmodavca.

Jedan izvršni direktor koji je učestvovao u razgovorima rekao je za Fajnenšel tajms da su timovi banke tokom vikenda aktivno sarađivali sa njenim glavnim klijentima i partnerima, dodajući da su primali „poruke podrške“ od vrhunskih investitora.

S druge strane, Tviter je preplavljen glasinama o predstojećem kolapsu, a neki ga upoređuju čak i sa krizom Leman Braders-a iz 2008. Postoje i ovakvi tvitovi koji ukazuju i na brojne šale oko novonatale situacije:

Pitanje o tom šta će se desiti je ponovo vraćeno u centar pažnje nakon što je izvršni direktor "Kredi Svisa" Ulrih Kerner pokušao da smiri situaciju u poruci koju je poslao zaposlenima.

Banka je poručila da je njena kapitalna baza i pozicija likvidnosti jaka i zamolila je svoje zaposlene da to ne mešaju sa padom cene akcija, navodi se u poruci direktora.

Kako se navodi, u središtu problema je porast kreditnih obaveza banke na 14-godišnji maksimum, dok cene akcija banke beleže kontinuiran pad tokom poslednjih 12 meseci sa 10 dolara na 3,93 dolara prošlog petka.

Tržišta se suočavaju sa agresivnim povećanjem kamatnih stopa FED-a i hitnom merom Banke Engleske da spreči monetarnu krizu koju je pokrenula nova vlada Liz Tras. I dok se čini da je strah od kolapsa u domenu glasina i spekulacija, tržišta će pažljivo pratiti strateško ažuriranje ove globalne banke.

Ranije je saopšteno da banka "Kredi Svis" razmatra otpuštanje oko 5.000 radnika, što je otprilike svaka deseta pozicija, u okviru mera smanjenja troškova u drugoj po veličini švajcarskoj banci, rekli su izvori upućeni u situaciju.

Banka je odbila da komentariše ovu vest ali je ponovila da će izaći sa saopštenjem o zaradi u trećem kvartalu, rekavši da je svako izveštavanje o rezultatima spekulativno.

(Telergaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>