• 8

Vučić iz Budimpešte: Verujem da ćemo biti pod još većim ekonomskim pritiskom, situacija je veoma teška

Predsednik Srbije je u Budimpešti, na jednodnevnom trilateralnom samitu Srbije, Mađarske i Austrije

  • 8

U Budimpešti se održava jednodnevni trilateralni samit Srbije, Mađarske i Austrije, čija je glavna tema zajednička migrantska politika, ali i zajednička akcija protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja, kao i energetska situacija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je tokom boravka u Budimpešti da je zadovoljan razgovorima i da su se dogovorili kako i na koji način da se suprotstave nelegalnim migracijama i u Preševu, Bujanovcu i Vranju, ali i u Kanjiži, Malom Iđošu...

- Istovremeno, mnogo tehničkih detalja treba da se razradi, i to će naredne tri nedelje naši timovi da rade. Takođe smo pričali i o drugim važnim pitanjima, iščekujući narastajući volumen sukoba u Ukrajini. Verujem da ćemo biti pod još većim ekonomskim i energetskim pritiskom. Ali, mi moramo da radimo, kukanje nas neće spasiti - rekao je Vučić.

- Dogovorili smo se sa Mađarskom, ali i Austrijom da jedni drugima pomažemo u svakom smislu.

Ključna borba da sačuvamo nisku cenu struje

- Moramo još snažnije da pokušamo da čuvamo svoju finansijsku stabilnost. Ključna borba će biti ovoga puta da vidimo šta je to što možemo da sačuvamo nisku cenu struje. Ključna borba biće da sačuvamo nisku cenu struje i gasa ne samo za domaćinstva, već i za kompanije da ne izgube svoje mesto u proizvodnom lancu. Trudimo se da pronađemo rešenja, a mnogo je problema. Pred nama je važan sastanak i 6. oktobra u Pragu, susret sa Fon der Lajon - rekao je Vučić obraćajući se novinarima u ambasadi Republike Srbije u Budimpešti.

- 380 miliona kubnih metara gasa ima naše skladište u Mađarskoj, ja sam ih zamolio da ne punimo do 500, to je skup gas. Do čepa puno je naše skadište u Banatskom Dvoru, Obezbedili smo to za dva meseca. Da vidimo kada ćemo da pustimo grejanje. Srećom, uradili smo gasovod, zamislite da nismo. Sad možemo da preživimo.

- Retko kad smo imali pun rezervoar, sad imamo Banatski bor, pa još jedan Banatski bor, i još sto miliona.

- Suština je hoće li moći kompanije da izdrže sve ovo. Da ulazni elementi budu niski za njih, da one prežive na tržištu. Dolar raste, potražnja je manja, kriza je, a sa tako jakim dolarom mogu sve da pokupuju jeftinije, a šta mi da radimo. Mi sad i kad uzimamo bilo šta što je potrebno za pokrivanje deficita, moramo da uzimamo u dolaru i tu je velika sreća ovo što smo sa Emiratima završili. Tako da, snalazimo se.

- Našli smo još varijanti, ali naš javni dug uopšte ne raste u odnosu na bruto domaći proizvod, što je jako bitno. 2,480 milijardi je javni dug Nemačke. U dobrom smo stanju, Mađarska danas ima preko 80 odsto. Italija trostruko veći. U dobrom smo stanju još, samo da vidimo kako će da prođe ovih šest meseci minus tri dana.

Poziv Makronu da poseti Srbiju

- Noćas sam razmenio poruke i sa francuskim pedsednikom o sastanku Evropske političke zajednice, videćemo se u Pragu, verujem da ću uskoro imati priliku da se sastanem s njim, još jednom sam mu uputio poziv da poseti Srbiju, verujem da će on 2023. doći u Beograd - rekao je Vučić o Makronu.

– Danas smo razgovarali o važnim investicijama. Dobijamo naftu preko Hrvatske, tu nije bilo problema bez obzira na naše veoma teške odnose, mi njima platimo, oni nama isporuče. Za nas je zabranjen uvoz ruske nafte, zato nam je potrebno još rafinerija i novih naftovoda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    3. oktobar 2022 | 20:15

    Pa gde više pod pritiskom da budemo, zar ima još neki pritisak...!?

  • Starac Foco

    3. oktobar 2022 | 19:06

    Mashala

  • A. P

    3. oktobar 2022 | 18:41

    Kad vrse toliki pritisak na Srbiju, sta oni nude Srbiji da zauvek nema tolikog pritiska i ucena.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>