• 1

"Drže ih u podrumu i ubijaju gasom": Poslanici traže da se zabrani "krzneni" biznis u Rumuniji

Dobrotvorna organizacija zabeležila je tajne snimke mučenja činčila zarad profita

  • 1
Farma farme krzna činčila Rumunija Foto: Tanjug/AP

Prodaja životinjskog krzna i dalje je veoma unosan posao, protiv kojeg se mnoge životinjske organizacije bore godinama. Prsluci, bunde, pa čak i papuče, samo su vrh ledenog brega, a pravi problemi javljaju se još na farmama za uzgoj, gde se životinje drže u nehumanim uslovima i ubijaju zarad profita.

Dobrotvorna organizacija Humane Society International  prošle godine je na "kvarno" zabeležila snimak sa jedne farme u Rumuniji na kojem je prikazana sva surovost ovakvih mesta prenosi AP.

"Prljavi podrum, kavezi naslagani od poda do plafona, puni činčila, koje grizu rešetke, u potrazi za svetlom", samo je delić jezivog prizora koji je zabeležen kamerom.

Sada, organizacija traži od rumunskog premijera Nikolae Čuka da potpuno zabrani uzgoj životinja radi njihovog krzna.

Surova ubijanja radi profita

Istražitelji HSI-a, koji su istraživali 11 farmi činčila u različitim delovima Rumunije, ispričali su da su im neki farmeri rekli da ubijaju životinje tako što im lome vrat, što je praksa koja je u suprotnosti sa metodama ubijanja činčila koje su dozvoljene zakonima Evropske unije.

Jedan uzgajivač krzna je navodno pokazao istražitelju HSI-a gasnu komoru domaće izrade, sumornu metodu ubijanja dozvoljenu zakonima EU koja je napravljena "pomoću lonca pod pritiskom".

Grupa je takođe rekla da se ženke činčile drže u gotovo trajnim ciklusima trudnoće, tokom kojih su prinuđene da nose "ogrlicu" kako bi se sprečilo da pobegnu tokom parenja.

Podnet predlog zakona

Kao odgovor na istragu HSI-ja, grupa rumunskih poslanika podnela je u ponedeljak u parlamentu predloženi zakon kojim se poziva na zabranu uzgoja i ubijanja životinja isključivo zbog njihovog krzna.

Potpisalo ga je pet poslanika iz Nacionalno-liberalne partije desnog centra. To je pritisak za Rumuniju, koja je članica EU od 2007, da se "usaglasi sa zakonodavstvom EU“ i pridruži se drugim članicama bloka koje su već uvele takve zabrane, rekli su poslanici.

Letonski poslanici su prošle nedelje glasali za izmenu zakona kojim bi se zabranile farme krzna, čime je Letonija postala petnaesta od 27 zemalja EU koja je posvetila vreme ovoj industriji.

- Ne postoji mogućnost da život životinja ili bilo šta povezano sa ovim životinjama bude prihvatljivo u uzgoju krzna - rekao je Roseti iz HSI.

- Ove životinje se uzgajaju samo zbog njihovog krzna koje se koristi za modu... ovo nije razlog da se drže u takvim uslovima i da ih ubijamo.

"Evropa bez krzna", evropska građanska inicijativa koju podržavaju desetine organizacija za zaštitu životinja i koju je Evropska komisija registrovala u martu, okreće peticiju kojom se poziva na zabranu farmi krzna i trgovine krznenim proizvodima na tržištu bloka u celoj EU.

Do sada je prikupljeno više od 377.000 potpisa.

- Ovo je šansa Rumunije da bude na pravoj strani istorije - rekao je Roseti.

Video: To je neka ljubav, poljoprivredom ne može svako da se bavi: Nemanja (24) želi da ostane na selu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    10. oktobar 2022 | 07:40

    Sadizam i bolest čoveku moraju da se vrati na neki način...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>