• 0

Da li su mladi na cedilu? Najavljen mini budžet, ali ima li koristi od njega

Šta smanjenje poreza i tržišni haos znače za mlade u ovoj zemlji?

  • 0
Izdavanje nekretnina, novac Foto: Nikola Tomić, Shutterstock

Ekonomiju Velike Britanije zahvatio je haos na tržištu poslednjih nedelja. Britanska funta je pala, vrednost državnih obveznica takođe, a Banka Engleske je intervenisala sa hitnim planom za stabilizaciju tržišta.

Ovaj kolaps se može pratiti do tog nivoa da je ministar finansija, Kvasi Kvarteng, najavio "mini budžet" 23. septembra. Plan uključuje široko rasprostranjeno smanjenje poreza, manje pravila i propisa za preduzeća i ukidanje ograničenja na bonuse za bankare.

U vreme kada se milioni ljudi bore sa rastućim cenama i krizom troškova života, Međunarodni monetarni fond (MMF) je u početkom meseca naveo da će nova politika "verovatno povećati nejednakost". Kritika i neizvesnost su široko rasprostranjeni, posebno među mladima.

Guglove pretrage poput Da li mi poreske olakšice pomažu? - naglo su porasle, dok na društvenim mrežama vlada gnev. Dakle, CNBC se bavi time šta sve to, zapravo, znači za mlade Britance?

Kako budžet i ekonomski haos utiču na prihode, vlasnike kuća koji to postaju prvi put i na studentske kredite?

Porez

Većina budžeta fokusirana je na smanjenje poreza. Osnovna stopa poreza na dohodak će pasti za 0,01 američki dolar, što će "malo pomoći", kaže izvršni direktor platforme za "Mintago".

- Neko ko zarađuje 25.000 funti godišnje uštedeće 124,30 funti godišnje, dok će oni sa 35.000 funti uštedeti 224,30 funti - dodao je on.

Britanska funta Foto: Shutterstock

Slično tome, poništavanje nedavnog povećanja nacionalnog osiguranja (poreza na zarade) za 1,25% imaće mali uticaj i povećati plate zaposlenih. "Neko ko zarađuje 30.000 funti godišnje uštedeće 218 funti kada se stopa NI (eng. National Insurance) ponovo smanji", kaže Čiu Čao.

Ali, u okruženju visoke inflacije, ove uštede će malo doprineti rastu troškova života, konstatuje.

Stambeno tržište

Na prvi pogled, budžet se bavi samo malim delom stambenog tržišta: smanjenjem takse, porezom koji mnogi kupci plaćaju prilikom kupovine nekretnine. Međutim, kupci prvi put moraju da plate porez samo ako njihov novi dom vredi više od prosečne imovine u Velikoj Britaniji.

Većina kupaca prvi put "padne" ispod ovog praga i stoga neće imati koristi od smanjenja, rekao je Majron Džobson, finansijski analitičar u kompaniji "Interactive Investor", piše CNBC.

- Promena uglavnom ide u korist prvoplasiranim kupcima sa visokom zaradom i onima koji imaju dovoljno podrške od banaka u kojima su im roditelji - dodao je on.

Džobson navodi da je mini-budžet, možda, još više otežao kupovinu kuće. "Pad vrednosti funte nakon mini-budžeta doveo je do nasilnih kretanja na tržištu novca, gde zajmodavci povlače konkurentne stambene kredite u očekivanju daljeg rasta kamatnih stopa. Ovo je mnoge kupce, željne kuća, gurnulo na marginu", objašnjava Džobson.

Gradilište, Zgrade Foto: Nikola Anđić

Može li se investirati zarad budućnosti?

Sam mini-budžet koji je Britanija pokrenula teško utiče na štednju i ulaganje — a to su dve teme kojima bi mladi, prema savetovanju, trebalo da daju prioritet. Međutim, ekonomski uticaj novih politika u smislu stvaranja neizvesnosti oko povećanja kamatnih stopa, inflacije i recesije mogao bi da napravi razliku.

- Kamatne stope rastu, što bi obično pomoglo mladim ljudima sa investicijama i štednjom; to bi trebalo da obezbedi bolje prinose. Međutim, kamatne stope su još uvek niže od inflacije najvećim delom, što znači da će novac koji je ostao na štednim računima verovatno gubiti novac u realnom smislu. Cena svega ostalog raste brže od veličine njihovih lonaca štednje - kaže Čao.

Za investitore, nedavne tržišne turbulencije možda nisu samo loša vest, prenosi dalje CNBC. Postojala je početna reakcija na previranja, ali će tokom vremena uticaj zavisiti od toga šta imate i gde te kompanije zarađuju novac.

Video: Vlada ograničila cenu svinjskog mesa: Plećka jeftinija za 173 dinara, svinjski vrat za 218

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>