• 3

Mladi napuštaju Veliku jabuku: Život postao pretežak zbog visokih troškova

Rastuće cene za iznajmljivanje stanova i obroke, kao i za sve ostalo, teraju mlađe radnike da traže pristupačnije gradove, istovremeno pitajući se da li se trud isplati

  • 3
Njujork, New York Foto: Shutterstock

Taja Tomas (23) je osećala kao da živi svoj san u Njujorku, šetajući psa kroz Grinič Vilidž i pijuckajući kafu u barovima Lover Ist Sajda. Ali, onda su kirije počele da rastu.

Ova mlada menadžerka je morala da pronađe stan - dovoljno veliki za kućnu kancelariju - kako bi nesmetano obavljala posao na daljinu. Ipak, ubrzo je shvatila da to jednostavno ne može sebi da priušti.

Počela je da gleda oglase za iznajmljivanje stana u Majamiju. Nikada nije ozbiljno planirala da se tamo preseli sve dok nije naišla na nekretnine koje imaju svoje mašine za pranje i sušenje, bazene na krovovima zgrada i druge pogodnosti koje nikada nije mogla da priušti u Njujorku, piše Blumberg.

Tako je Taja, koja je prethodno živela "od prvog do prvog u mesecu", u februaru odlučila da ode na Floridu. Kaže da sada može da uštedi 13% više na svoju šestocifrenu platu, što joj je omogućilo da više uloži u investicije i otplatu studentskog duga.

- Postoji magija u Njujorku zbog koje sam se osećala kao da mi je suđeno da budem tamo zauvek - rekla je Tomas. "Ali ja sam u godinama kada moram da budem realna".

Mlade profesionalce poput nje već dugo privlači njujorški stil života: tu su poslovi koji donose dobre plate, vrhunski restorani, druženje 24/7. Jednostavno, Njujork je grad koji "nikada ne spava". Za mnoge, život u njemu je bio vredan svake žrtve, iako su cene već bile paprene.

Međutim, kako je inflacija uzela maha, tako da je Velika jabuka počela da gubi deo svog sjaja. Zapošljavanje talenata u ranoj karijeri, u Njujorku, na proleće je smanjeno i od tada opada. Pad iznosi otprilike 30 odsto poslednjih meseci, iako je šire tržište rada ostalo snažno, piše Blumberg.

Menhetn, Njujork Menhetn, Njujork / Foto-ilustracija: Shutterstock

Nije novina da je Njujork skup, ali više nije ni vest egzodus ljudi koji taj skup život ne mogu da priušte. Troškovi života su već bili 15% iznad nacionalnog proseka tokom 2020. godine, pre nego što je inflacija počela da raste, prema Birou za ekonomske analize.

Zatim je nastupio pandemijski porast troškova stanovanja u kombinaciji sa višim cenama namirnica, računa za energiju i svega ostalog, što je grad učinilo još manje pristupačnim. Prosečna kirija na Menhetnu je porasla za 26% u odnosu na prethodnu godinu, te je u avgustu ove godine iznosila 4.100 dolara.

Pritom, sve više njujorških naselja više nije pristupačno ako nemate šestocifrenu platu. "Naduvani" životni troškovi su neproporcionalno bolni za mlade ljude, koji češće iznajmljuju nego što kupuju stanove, imaju niže prihode, i veći iznos studentskih kredita, a manje ušteđenog novca.

Video: Poludeli za Ivan-čajem: Od proizvodnje za svoju dušu do izvoza Amerikancima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milo

    15. oktobar 2022 | 00:59

    Milo mi je ...

  • Перагеније

    14. oktobar 2022 | 23:13

    То дуго траје. Све раде да би забашурили КРИЗУ започету 2008. године. Биће још горе, а ко зна шта ће у међувремену учинити дкако би скренули пажњу са чињенице да север земље одумире, средина сиромаши док пропаганда узима невиђене размере.

  • Pa

    15. oktobar 2022 | 08:42

    Sta je to za Ruse, evo kod nas su u prolazu pa ce im doci. Ionako su dezerteri lagano mogu tamo a para imaju jer majka Rusija im bila dobra dok su se bogatili sad put pod noge sa paricama

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>