• 4

Kud' plovi ovaj brod? "Svet će zahvatiti još veća inflacija"

Globalni ekonomisti očekuju da će inflacija naredne godine, u proseku, iznositi 7,5 odsto

  • 4
Inflacija rast cena zabrinutost Foto-ilustracija: Shutterstock

Ekonomisti očekuju visoke stope inflacije širom sveta ove i sledeće godine, pri čemu za 2022. predviđaju u proseku stopu porasta od 9,5 odsto, pokazuje najnovije kvartalno istraživanje ekonomskih eksperata (EES), koje su sproveli nemački institut IFO i Švajcarski institut za ekonomsku politiku.

U anketi, sprovedenoj u periodu od 7. do 21. septembra, učestvovalo je 1.687 ekonomista iz više od 100 zemalja, navodi se u saopštenju minhenskog instiututa.

- U poređenju sa drugim kvartalom, inflaciona očekivanja za 2022. ponovo su značajno porasla, za 1,8 procentnih poena - kaže Niklas Potrafke, istraživač u IFO-u.

U anketi je postavljeno pitanje i o predviđanjima inflacije za 2023. i 2026. godinu. Ispitanici, u proseku, očekuju globalnu inflaciju od 7,5 odsto iduće godine, a u 2026. stopu vide na nivou od 5,0 odsto.

Ove brojke su izvučene kao medijana prosečnih očekivanih stopa inflacije po zemljama, zato što stope veoma variraju od regiona do regiona i drastično su veće u pojedinim zemljama i regionima nego u ostatku sveta.

U istočnoj Africi, na primer, učesnici ankete očekuju prosečnu stopu inflacije malo ispod 60 odsto u 2022. godini, u odnosu na 7,3 odsto i 7,2 odsto u zapadnoj Evropi i Severnoj Americi, respektivno.

Kretanje svetskih valuta

Evro je danas umereno ojačao, za 0,17%, kao i britanska funta, za 0,42%, koja je "bojažljivo" porasla prema dolaru nakon što je premijerka Velike Britanije, Liz Tras, delimično poništila prvobitni ekonomski plan vlade te zemlje.

U tom smislu treba dodati i da će novi britanski ministar finansija, Džeremi Hant, danas objaviti poreske mere i mere državne potrošnje - dve nedelje ranije nego što je bilo najavljeno, kako bi "povratio poverenje građana".

Hant je, naime, obećao da će povratiti britanski ekonomski kredibilitet vodeći računa o vladinim poreskin planovima i državnoj potrošnji, u nastojanju da njegova šefica Liz Tras ostane na čelu zemlje. Ipak, Dejli Mejl piše da će britanski poslanici pokušati da svrgnu Trasovu ove nedelje, uprkos upozorenju Dauning strita da bi to moglo da izazove opšte vanredne izbore.

Liz Tras Britanska premijerka Liz Tras / Foto: Tanjug/AP

Što se tiče drugih valuta, japanski jen je blizu 32-godišnjeg minimuma pošto tržišta čekaju signale o intervenciji japanskih vlasti. Iz te zemlje je danas upozoreno da će se nastaviti s odlučnim odgovorom na preterani pad jena.

Japan je prošlog meseca intervenisao kupovinom jena prvi put od 1998. godine, pošto je Banka Japana ostala pri politici ultra niskih kamatnih stopa, što je dovelo do sunovrata nacionalne valute - na 145,90 za dolar.

Kada govorimo o SAD, treba reći da je MMF ocenio jačanje dolara kao prilično "nekontrolisano" u odnosu na druge valute što pravi probleme, kao i da su prošlonedeljni podaci o, još uvek usijanoj inflaciji u SAD, pojačali opklade na tržištima da će Komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) američke centralne banke preduzeti još jedno agresivno povećanje referentne kamate na sledećem sastanku.

Pri tome, berzanski akteri daju šanse od 90,9 posto podizanju stope za 75 baznih poena, dok 9,1 odsto daje šanse povećanju od 100 baznih poena. Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema glavnim rivalima, popeo se na 113,12 poena.

U međuvremenu, kineski juan se na tržištima u inostranstvu trguje na nivou od 7,2143 za dolar. Kineske državne banke su danas pojačale intervencije u nastojanju da zauzdaju slabljenja juana, a bankarski izvori su rekli Rojtersu da su one prodale veliku količinu američkih dolara, koristeći kombinaciju svopova i promptne trgovine.

Video: Vučić u obilasku MTU: Svi se borimo za nemačke investicije

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slađana

    17. oktobar 2022 | 11:10

    Ovo očigledno nevaži za nas.Kod nas cu cene ove godine otišle od 50% do 100%.Skuplji smo od svih zemalja Evropske unije.Ko preživi pričace

  • coach

    17. oktobar 2022 | 11:23

    Kod nas se vestacki desi dinar prema eur vestacki vec godinama…

  • MAGAŠ

    17. oktobar 2022 | 12:38

    Svi ojacavaju svoje valute 🤣,a kod nas vrednosti padaju......🤨🤔🤔🤔

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>