• 1
 ≫ 

Kina zavrće slavinu za strane kupce gasa: EK izlazi s novim predlogom o ceni

 ≫ 

Vlada Kine je obećala da će ove zime održavati kuće toplim. S druge strane, među članicama EU suprotstavljeni stavovi

  • 1
Kina Evropska unija zastave Foto: Tanjug/AP

Kina je preporučila državnim uvoznicima da prestanu s preprodajom tečnog prirodnog gasa (TPG) stranim kupcima, jer vlada želi da obezbedi sigurno snabdevanje svog stanovništva u zimskoj grejnoj sezoni, izveštava Blumberg.

Izvori upoznati sa ovim pitanjem rekli su američkoj novinskoj agenciji da je Nacionalna komisija za razvoj i reformu zatražila od kompanija PetroChina, Sinopec i CNOOC (China National Offshore Oil Corporation) da sačuvaju zimske zalihe za domaću upotrebu.

Domaća potražnja za energijom u Kini je opala poslednjih meseci, što je navelo Peking da preprodaje višak TPG-a na globalnom tržištu. Među glavnim kupcima su bili Evropa, Japan i Južna Koreja.

"Kina ima velike ugovore o kupovini TPG-a sa izvoznicima kao što su SAD, pa su trgovci iz te azijske države preusmeravali deo isporuka u Evropu ove godine zbog slabe potražnje kod kuće", navodi Blumberg.

Podaci pokazuju da je isporuka gasa iz Rusije u Evropu pala sa 40% na 9%, dok je uvoz TPG-a u EU porastao za 60 procenata u odnosu na prethodnu godinu, uprkos tome što je mnogo skuplji od isporuka gasovodom. Međutim, trenutne prognoze o niskom deficitu u snabdevanju gasom verovatno su podstakle Peking na ovaj potez.

Vlada Kine je obećala da će ove zime održavati kuće toplim. Predsednik Si Ðinping se, takođe, u nedelju osvrnuo na pitanja energetske bezbednosti tokom svog dvočasovnog govora. Prema pisanju Blumberga, namera Kine da obezbedi domaću snabdevenost gasom mogla bi da iscrpi pošiljke u Evropu i da pogorša energetsku krizu u regionu ove zime.

Podsećamo, Vlada Srbije je danas zabranila izvoz prirodnog gasa do 31. oktobra.

cena gasa, goriva, gorivo, Gas Prices Foto: Tanjug/AP

EK predlaže "dinamičnu" granicu cena gasa?

Rojters piše da Evropska komisija (EK) namerava da ove nedelje predloži "dinamičnu" gornju granicu cena prirodnog gasa u Evropskoj uniji (EU) i obavezna ograničenja stepena do kojeg trgovane cene mogu da osciliraju u jednom danu.

Britanska agencija je imala uvid u ovaj predlog EK.

Kako se dalje navodi, EU nastoji da se oslobodi zavisnosti od ruskih fosilnih goriva, ali Moskva je proteklih meseci u velikoj meri "odsekla" Uniju od svojih gasovoda, što je povećalo cene i dovelo do zabrinutosti oko snabdevanja.

Prema predlogu EK, oko koga će morati da se usaglase vlade EU, Evropska agencija za saradnju energetskih regulatora (ACER) bi bila zadužena da do 23. marta izradi referentnu cenu za tečni prirodni gas, kojeg EU kupuje više.

Komisija preporučuje potencijalne intervencije u ceni Holandskog instrumenta za prenos vlasništva (TTF), koja se u Evropi široko koristi za ugovore i zaštitu od rizika. Izvršna vlast EU bi "kao poslednje sredstvo" predložila uspostavljanje tržišne "dinamične" cene po kojoj se transakcije sa prirodnim gasom mogu odvijati na TTF spot tržištu pod specifičnim uslovima.

Mere ne bi trebalo da utiču na sigurnost snabdevanja, niti da dovedu do povećanja potrošnje gasa, ili da utiču na uredno funkcionisanje tržišta energetskih derivata, navodi se u nacrtu. Vlade EU bi morale da pristanu na ovo i to ne bi trajalo duže od tri meseca.

Druga EU čvorišta za trgovinu gasom bila bi povezana sa korigovanom TTF spot cenom putem dinamičkog koridora cena.

Predlog je, inače, daleko od gornje granice cene gasa u celoj EU, koju je tražilo 15 zemalja Unije, ali mu se protive druge države, poput Nemačke, Austrije i Holandije. Tvrde da bi ograničenja mogla da dovedu do nestašice gasa i da ometaju uštedu energije.

Lideri EU bi trebalo da raspravljaju o opcijama ove nedelje na samitu zakazanom 20. i 21. oktobra.

Video: Snimak usidrene superjahte Nord sankcionisanog ruskog oligarha u Hong Kongu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    17. oktobar 2022 | 16:13

    "EU nastoji da se oslobodi zavisnosti od ruskih fosilnih goriva, ali Moskva je proteklih meseci u velikoj meri "odsekla" Uniju od svojih gasovoda," - КАД се већ слажу, чему даље несугласице?...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>