Ne valja, braćo Rusi: Uprkos percepciji građana, istina je da nam EU i Amerika mnogo više daju nego Rusija

Percepcija građana vs. činjenice - ko su najveći donatori u Srbiji, Rusija ili pak nego drugi?

Rusija EU Srbija investicij Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Ustaljeno je mišljenje građana Srbije da se ako nisu najveće, donacije iz Rusije, po svojoj vrednosti nalaze bar pri vrhu. Međutim, svi zvanični podaci govore upravo suprotno.

Na vrhu ove liste od 2000. godine je Evropska unija, a visoko su i SAD. Oko toga se opet povela polemika.

Ko najviše ulaže i koliko?

Zvanični podaci govore da, u periodu od 2000. do kraja 2016. godine, Evropska unija i njene države članice sa 4,31 milijardi evra realizovanih bespovratnih sredstava predstavljaju najveće donatore, čime su značajno doprineli razvoju Srbije.

Pojedinačno gledano Evropska komisija je donirala 2,96 milijardi evra, Nemačka 357,51 miliona evra, Švedska 232,41 miliona evra i Italija 191,49 miliona evra.

Ipak, uprkos ovim pozitivnim rezultatima u korist Evropske unije, prema jednom istraživanju, čak 24 odsto naših građana i dalje veruje da je upravo Rusija zemlja koja je najveći donator Srbiji, a čak 81 odsto građana je izjavilo da ne zna koliko otprilike Srbija godišnje dobija iz EU fondova.

Takođe, ne može se govoriti ni o brojkama kada je reč o ruskim donacijama, jer preciznog podatka nema. Dodatno, ove cifre će svakako biti još očiglednije kada se sumiraju rezultati posle geo - političkih tenzija odnosno invazije na Ukrajinu, ali evo poslednjih svežih:

Dakle, iako u javnosti preovladava potpuno drugacije mišljenje, bespovratna finansijska pomoć Rusije našoj zemlji potpuno je zanemarljiva i prilično netransparentna u odnosu na onu koju Srbiji pružaju Evropska unija i SAD.

Brisel i Vašington su, kako je navedeno u poslednjem izveštaju Demostata, najveći finansijski donatori Beograda u poslednjih više od 20 godina.

Evropska unija je donirala našu zemlju u ukupnom iznosu od oko 3,7 milijardi, a SAD sa oko 1,2 milijarde evra.

Demostat navodi da je, zbog pogrešnog utiska javnosti o tome koje zemlje daju najveću bespovratnu finansijsku pomoć Srbiji, deo odgovornosti i na medijima koji neretko ne naglašavaju razlike između investicija i donacija što dovodi do zabune.

Da je situacija zaista takva, kako je navedeno, jasno ukazuju dostupni podaci o bespovratnoj ekonomskoj odnosno finansijskoj podršci koju Srbiji pružaju od 2001. do danas razne zemlje.

Sa druge strane, veoma je zanimljivo da i pored toga građani Srbije veoma često misle potpuno drugacije, a to je da su najveći donatori naše zemlje Rusija i Kina, što nije slučaj. Shodno tome, često se dešava da u anketama koje se sprovode na tu temu učesnici u najvećem procentu konstatuju da su Rusija i Kina veći donatori Srbije nego EU i SAD.

Jedan od razloga za to pogrešno mišljenje, koje se formiralo u javnosti je, piše Demostat, i podrška koju je Kina uputila Srbiji na početku epidemije korona virusa na našim prostorima.

Podatak koji pojedine građane Srbije navodi na pogrešan zaključak  jeste i to što Ruska Federacija daje političku podršku tako što odbija da prizna nezavisnost Kosova.

Alternativne investicije bitnis Foto: Shutterstock

Percepcija građana u Srbiji drugačija, navodi ih na mišljenje da je Moskva najveći donator naše zemlje, a činjenice pokazuju potpuno drugacije, pa se na poziciji broj jedan, kada je reč o tome, nalazi Evropska unija. Pored toga ona je i najveći trgovinski partner naše zemlje kao i najveći pojedinačni davalac razvojne pomoći Srbiji, a podaci pokazuju da je EU donirala našu zemlju u ukupnom iznosu od oko 3,7 milijardi evra.

Na drugom mestu po donacijama su SAD i prema podacima koje je Demostat dobio od Americke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Vašington je preko nje od 2001. do 2021. godine (za tekuću godinu sredstva još nisu dobijena) za projekte namenjene ekonomskom i demokratskom razvoju Beogradu obezbedio 886 miliona dolara bespovratne pomoći.

Nadležni u USAID za Demostat ističu da je ukupna bespovratna pomoć američke vlade od 2001. do 2021. godine, dakle USAID i drugih agencija i ministarstava zajedno, Srbiji skoro 1,2 milijarde dolara odnosno oko 1,2 milijarde kada se konvertuje u evre.

Inače, Moskva jednostavno nema praksu dostavljanja podataka o upućenoj bespovratnoj finansijskoj pomoći.

Međutim, ta pomoć definitivno nije velika jer do 2012. godine Rusija Srbiji, tvrde iz Demostata, nije donirala ništa, a u to vreme Moskva čak nije bila ni zavedena na listi razvojnih partnera Srbije, što smo naveli na početku teksta. 

Evo još podataka: 

Najveći partner Srbije Nemačka

Prema svežim podacima za ovu godinu, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu januar-maj 2022. godine iznosila je 26,45 milijardi evra, što je rast od 40,1 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije imale su udeo od 59 procenata u ukupnoj razmeni. Glavni pojedinačni spoljnotrgovinski partner na strani izvoza nam je bila Nemačka, sa iznosom od 1,43 milijarde evra.

Dodatno iako je više puta obećavano, nekako, Srbija je izostajala sa mape ruskih kompanija kada je reč o investiijma. One su do sada uglavnom bile fokusirane na energetsku i prehrambenu industriju.

S druge strane, Rusija je najveći investitor na primer u komšiluku, u Crnoj Gori.

Ova polemika svakako nije od danas, poznato je da i prošle godine kada su izašli zvanični podaci, čak reagovala ambasada zbog pogrešne percepcije.

U Ambasadi su naime, prokomentarisali grafikon koji je napravljen prema podacima resornog Ministarstva, a koji prikazuje koliko koja zemlja daje Srbiji u donacijama. Posle prvobitno postavljenog pitanja o tome zašto je toliki jaz, odnosno, zašto postoji takva percpecija uopšte, Ambasada je "ispravila" podatke sa grafikona navodeći da je zapravo stvarna pomoć SAD u periodu između 2009-2018 je više nego dvostruka od prikazane.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    17. oktobar 2022 | 19:30

    Ko nas je bombardovao uranijom, Rusija ili neko drugi???

  • Beogradjanka

    17. oktobar 2022 | 19:23

    Amerika i EU treba da plate ratnu odstetu koja je daleko veca od donacija.Rusija nam ne duguje nista.

  • Гаргамел

    17. oktobar 2022 | 19:27

    Ја знам да су нам ЕУ и САД окупирали део територије и да нису заштитили Србе иако су они писали правила ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>