• 0
 ≫ 

Danska policija: Curenje na Severnom toku izazvano je "snažnim eksplozijama"

 ≫ 

Evropa je krajem septembra istraživala velika curenja u dva ruska gasovoda koji su izbacivali gas u Baltičko more, u blizini Švedske i Danske

  • 0
Gasovod severni tok 1

Foto: Tanjug/AP

Istraga o šteti na dva gasovoda Severnog toka u danskom delu, u Baltičkom moru, pokazala je da je curenje izazvano "snažnim eksplozijama", saopštila je policija Kopenhagena.

Podsećamo, ovim povodom se krajem septembra oglasila danska premijerka, Mete Frederiksen, rekavši da je curenje gasa Severnog toka prouzrokovano "namernim činom".

Evropa je tih dana istraživala velika curenja u dva ruska gasovoda koji su izbacivali gas u Baltičko more, u blizini Švedske i Danske, dok je Švedska pokrenula preliminarnu istragu o mogućoj sabotaži.

Čim se desio incident, Švedski seizmički centar prijavio je podvodne eksplozije u oblasti curenja na Severnom toku.

Nedostaje najmanje 50 metara gasovoda

Deonica od najmanje 50 metara nedostaje na razorenom gasovodu Severni tok 1 u Baltičkom moru,preneo je švedski dnevnik Ekspresen, objavljujući prve fotografije štete i video snimke sa lica mesta.

Ekspresenov video snimak, napravljen uz pomoć malog podvodnog vozila na daljinsko upravljanje, ili podvodnim dronom, pokazuje ulubljenu metalnu cev i široku rupu na cevovodu u mutnim vodama na dnu Baltičkog mora, prenosi Rojters.

Na delu cevovoda se vide ravne, oštre ivice, dok su drugi delovi deformisani, prema snimku napravljenom na dubini od otprilike 80 metara.

Video snimak je napravljen u ponedeljak, navodi Ekspresen. Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi da fotografije koje je objavio švedski list prikazuju Severni tok 1.

Švedske bezbednosne službe su saopštile ovog meseca da su zaplenile materijal na licu mesta nakon završetka istrage. Nije poznato da li je istraga švedskih vlasti mogla da promeni izgled mesta događaja, piše Ekspresen.

Švedska mornarica i policija odbili su da komentarišu, a državna obalska patrola nije odmah bila dostupna za komentar.

Video: Devet izazova vise nad glavom svetske ekonomije dok je Ukrajina u ratu: Svačiji novčanik je ugrožen

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>