• 4
 ≫ 

Lafarže priznao da je plaćao ISIS, sledi ogromna kazna

 ≫ 

Holcim je naveo da podržava sporazum o priznanju krivice

  • 4
Lafarž Lafarge ISIS Islamska država Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy, Shutterstock

Francuski proizvođač cementa Lafarge pristaje da plati kaznu koja iznosi više od 777 miliona dolara nakon što je njegova sirijska filijala navodno izvršila plaćanja terorističkoj organizaciji ISIS.

Francuski proizvođač cementa Lafarge najavio je da će se izjasniti krivim po američkim optužbama za pružanje materijalne podrške terorističkoj organizaciji ISIS, prenose mediji.

To je objavila kompanija Holcim, koja je kupila kompaniju Lafarge 2015. godine, a koja posluje i u Srbiji. Očekuje se da će Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD) naknadno objaviti detalje o sporazumu o priznanju krivice.

Lafarge-Holcim, kako je kompanija sada poznata, pristala je da plati kaznu od 777 miliona dolara nakon što je njena sirijska filiijala vršila plaćanja naoružanim grupama, uključujući i teroriste ISIS-a, kako bi zaštitila svoje radnike u ratom pogođenoj Siriji. Medijska kuća CNBC javlja da je ukupno oko 17 miliona dolara plaćeno terorističkoj grupi ISIS od 2012. do 2014. godine.

Holcim je naveo da podržava sporazum o priznanju krivice i tvrdi da nijedna od spornih aktivnosti nije uključivala kompaniju Holcim.

“To je u potpunoj suprotnosti sa svim za šta se Holcim zalaže. Lafarge SA i LCS su prihvatili odgovornost za radnje relevantnih rukovodilaca. Duboko žalimo što se to dogodilo“, navodi se u saopštenju.

Lafarge Cement Syria (LCS) je bila Lafargeova sirijska filijala sve dok nije zaustavila rad u oktobru 2014. godine. Prethodna interna istraga otkrila je nezakonita plaćanja terorističkoj organizaciji ISIS i drugim militantnim grupama u Siriji.

Video: Ovako sada izgleda kuća u kojoj se razneo vođa ISIS-a

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Дужност и част

    18. oktobar 2022 | 20:37

    Хаххаах па шта је овде чудно?! Хахахх запдни двоструки аршини чију цену сада плаћа Украјина! Па Standard Oil Je do 1943. продавао нафту Хитлеру - и то је историјска чињеница!Запад ће и црног ђавпла подржати - смо да иде на Русију!

  • Miki

    18. oktobar 2022 | 20:32

    Pa to im i ameri naredili da sponzorisu teroriste a sad im i oni traze pare....navodno da ih kazne

  • Перагеније

    18. oktobar 2022 | 22:23

    Мучени Французи увек надрљају - тако је то кад њима владају англосексонци...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>