• 10

Dinkić o tome kako treba ulagati: "Ni mi ne bismo doveli Fijat da nismo ponudili bolje od Rumunije"

Kako je naveo, važno je kakvi su gradonačelnik i njegov tim.

  • 10
Mlađan Dinkić Foto: Nikola Tomić

Konferencija Core Days 2022: Partnerstvo za konkurentniji region, završena je u Dubrovniku, a zaključak bivšeg ministra finansija Srbije Mlađana Dinkića je da poreski podsticaji ne igraju skoro nikakvu ulogu u privlačenju investicija, već da je prvi faktor za uspeh i dobru investicionu klimu dobro i transparentno vođenje samouprava.

Kako je naveo, važno je kakvi su gradonačelnik i njegov tim.

Fokus diskusija na konferenciji bio je na važnosti regionalne saradnje u sprovođenju ekonomskih reformi, posebno na lokalnom nivou, u cilju unapređenja uslova poslovanja za privredu.

Dinkić je naveo da je kvalitetna radna snaga druga na listi odlučujućih faktora za obezbeđivanje dobrog poslovnog ambijenta, a slede finansijski podsticaji koji dolaze pre ulaganja, za razliku od poreskih koji slede nakon investicije.

"Bez finansijskih podsticaja centralna i istočna Evropa ne bi privukle mnoge investicije. Ni mi ne bismo doveli Fijat da nismo ponudili bolje uslove od Rumunije. Iza njih sledi infrastruktura odnosno autoput i železnica. Ono što treba da ponude samouprave je zemljište koje se ne koristi", rekao je Dinkić.

On je istakao da je važno pomoći gradovima i opštinama koje žele da rade kvalitetno, dodajući da im je puno pomogao program Certifikacije opština s povoljnim poslovnim okruženjem BFC SEE, koji je doprineo pozitivnoj konkurenciji između lokalnih samouprava, prenosi Tanjug.

Konferenciju su organizovali NALED i partneri iz Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi, uz podršku GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga (GIZ ORF MMS).

Video: Vučić u obilasku MTU: Svi se borimo za nemačke investicije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan je is a

    19. oktobar 2022 | 12:26

    Kada se već javljaš... Đe je mojih soma jura?

  • Borko

    19. oktobar 2022 | 12:20

    FIJAT si doveo na racun grbace ovog naroda, zasto te suvencije niste dali nasim privrednicima, on nema gde da ide i sve sto bi ste ulizili ostalo bih Srbiji

  • Narod

    19. oktobar 2022 | 12:17

    Ti nesto kazes???

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>