• 1

Kako žive studenti u Hrvatskoj, a kako u Srbiji? U komšiluku 100 kvadrata iznajme za 300 evra

Kada se sve sabere, studiranje je značajan izdatak, a ako uz studije ne radite, teško da će porodice izdržati taj finansijski pritisak na budžet

  • 1
Fakultet studenti studiranje rast cena Foto-ilustracija: Shutterstock

Ekonomska kriza uticala je i na budžet studenata, koji ukoliko dolaze iz unutrašnjosti, moraju značajno više da izdvoje kako bi mogli da studiraju na željenom fakultetu.

Iako opcija u studentskom domu, uvek postoji, prisutna je i velika razlika u cenama za studente koji su na budžetu ili "kupuju" mesto po ekonomskim cenama.

Možemo se voditi onom, studentima je najlakše - sve što treba da urade je da uče i budžetsko mesto im je zagarantovano. Ali svako ko je nekada bio student, zna i da to baš nije tako jednostavno.

S druge strane, ako se odluče za opciju iznajmljivanja nekretnine, součavaju se sa cenama i preko 400 evra za stan koji zadovoljava najosnovnije potrebe.

Na primer, pisali smo o jednoj sobi u kući na Zvezdari koja se izdaje za 450 evra, odnosno tri kreveta. Plus dodatak, računi.

Takođe, kada je reč o hrani, mladi moraju i na to da izdvajaju značajnu sumu. Iako cene u menzama i dalje ostaju pristupačne, od ovog oktobra, nakon jedne decenije, značajno su uvećane.

Kada se sve sabere, studiranje je značajan izdatak, a ako uz studije ne radite, teško da će porodice izdržati taj finansijski pritisak na budžet, sa svim ovim poskupljenjima.

štednja, kasica-prasica Foto: Freepik

 Kako je u regionu?

Portal Index.hr ispitao je "studente u Hrvatskoj kako žive i kakva je njihova finansijska situacija". Evo šta su saznali.

Karla Iva Kovač (20) došla je u Osijek da studira i do skoro je živela sa cimerkom u stanu koji su plaćale samo 2.000 kuna (oko 265 evra).

Sada živi u podstanarskom stanu sa dečkom gde kiriju plaćaju 2.500 kuna (oko 330 evra).

Kako dalje priča, hrani se u menzi, što je košta oko 400 kuna (oko 50 evra) mesečno.

Da bi se izdržavala, Karla radi u službi za korisnike jednog teleoperatera i tako pokriva svoje mesečne troškove.

- Plata je ok, posebno se plaća večernji, odnosno noćni rad i rad nedeljom i praznicima. Sticajem okolnosti morala sam brzo da odrastem i osamostalim se, ali nije mi žao, radim i zaradim svoju platu, školujem se i sve to sama finansiram - priča Karla.

Na mesečni prevoz joj ode 84 (oko 11 evra) kune. Dok na izlaske skoro da ni ne troši.

- Ne trošim ni na kafe ni na izlaske, jedino na šta trošim je moja mačka Čili i to su pretežno hrana i igračke kojima ne mogu da odolim, a da ne kupim - zaključuje.

Studenti, studije, student, majka i ćerka Foto: Pexels

"Plaćamo stan 3.000 kuna, super smo prošli"

Mislav Maldini (20) studira geofiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Takođe živi sa cimerom, a stan od pedesetak kvadrata plaćaju 400 evra, odnosno svako po 200.

- Super smo prošli sa tim stanom, režije plaćamo pojedinačno po tristotinak kuna (oko 40 evra), pa je i to ok. Ispred nosa su nam tramvaji koji voze u nekoliko smerova po gradu i plaćamo 100 kuna (oko 13 evra) mesečno - objašnjava Mislav.

Kako pojašnjava, ovaj mladić koji je inače iz Zadra, cene autobuskih karata su dosta porasle.

- Nekada je znalo da sa popustom bude oko 80 kuna (oko 10 evra) Zagreb - Zadar, a sada dobro prođeš ako platiš 130 (oko 17 evra) - pojašnjava.

- Svašta sam čuo od kolega, jedan  prijatelj sa cimerom van centra plaća stan 450 evra mesečno - dodaje.

Slobodno vreme uglavnom provodi na probama sa svojim bendom u kojem svira bubnjeve.

- Ostali troškovi većinom se svode na kafe s prijateljima i pokoji pub kviz sa društvom. Sezonu koncerata smo odradili na moru, uskoro će početi i ovi zagrebački pa će verovatno deo mesečnog budžeta odlaziti i na ulaznice - dodaje.

Garsonjera od 1.800 kuna

Matea Raguž već drugu godinu živi u Zadru na diplomskim studijama žurnalistike. Prvu godinu je živela kod rodbine, a sada garsonjeru plaća 1.800 kuna (oko 240 evra).

- Sad vidim tu razliku jer živim sama i plaćam stan, a i ne čeka me gotov ručak na stolu kao prošle godine. No, tome sam težila, htela sam da se osamostalim i zapravo mi je isto dobro. Imam već 26 godina, promenila sam prvi fakultet nakon dve godine i sad ovo privodim kraju - kaže Matea koja honorarno radi u lokalnim zadarskim novinama, a u sezoni je radila u jednom hotelu. I to ne samo ovu, već svaku sezonu dosad od srednje škole.

- Da, svi mi sa juga to tako radimo, ta tri meseca leti odradimo i onda natrag na faks.

Na režije joj sada odlazi još dvestotinak kuna. Prevoz ističe kao najjeftiniju stavku jer je kartu platila oko 20 kuna (oko 2 evra) i vozi se besplatno tokom cele godine.

Kako navodi, kafi ne planira da se odrekne.

- Nisu jeftine, ali ne smatram ih luksuzom. U novinarstvu sam pa su to većinom kafe s kolegama nakon jutarnjeg kolegijuma ili s prijateljima sa faksa pa na kafama i kad se vidimo u menzi razmenjujemo informacije o ispitima, skripte, iskustva… Zapravo su te kafe jedan divan društveni momenat i od njih je svakako puno više koristi nego što bi se reklo kad se zbroji da na njih potrošim oko 400 kuna (oko 50 evra) mesečno", kaže ova Dubrovčanka.

Na hranu, u menzi, daje između 300 (oko 40) i 400 kuna (oko 50 evra).

Devojka student učenje studiranje Foto: Shutterstock

Magdalena stan od 100 kvadrata plaća 300 evra

Magdalena Puljar (19) već četiri godine živi u Splitu, prvobitno sa bratom, sestrom i majkom.

Sada su u stanu, ona i sestra, a majka se uskoro vraća u rodni grad nakon sezone. Stanarinu plaćaju 300 evra i godinama se nije menjala, a režije su oko 400 kuna (oko 50 evra).

- To je stan našeg porodičnog prijatelja i moji su roditelji u nekom trenutku odlučili da je bolje nešto iznajmiti i plaćati stanarinu nego da putujemo i trošimo vreme i novac na put - kaže Magdalena koja studira turizam na Ekonomskom fakultetu.

Pored studiranja, Magdalena radi u jednom butiku, obično četiri dana između četiri i sedam sati.

Na javni prevoz ne troši jer joj se fakultet nalazi na nekoliko minuta peške, a planira da se hrani u menzi na koju će pretpostavlja, trošiti oko 300 kuna (oko 40 evra) mesečno.

- Od ostalih stvari na koje najviše trošim mogu da izdvojim odeću i kafe, to volim i opušta me i ne planiram se toga odreći - priča Magdalena.

Kako navodi Index.hr, mnogi studenti u Hrvatskoj koji studiraju izvan mesta prebivališta to ne bi mogli bez stipendije i/ili roditeljske ili neke druge finansijske pomoći.

Prema istraživanju Evrostudenta objavljenom 2021. godine, troškovi smeštaja najveći su u studentskom životu.

Video: Otvoren prvi Mejkers lab u Srbiji: Ovo je mesto za nove ideje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • INS

    22. oktobar 2022 | 16:15

    Je l' u severoistočnoj Bosni ima neki fakultet? Rekao bih da nema kad su već svi ovde. To je valjda zato što im roditelji u Srbiji plaćaju porez, pa ih nije sramota ni da im se deca tu školuju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>