• 2

Slovaci krenuli u akciju: Pomoći će kompanijama da lakše prebrode energetsku krizu

Vlada te zemlje se suočava sa tesnim glasanjem za budžetski plan 2023, jer opozicija iznosi brojne primedbe i traži prevremene izbore

  • 2
bojler, struja Foto: shutterstock.com

- Slovačka će ograničiti cene energenata za kompanije u prvom kvartalu naredne godine, kako bi im ublažila rast računa - izjavio je danas premijer te zemlje, Eduard Heger, nastojeći da poveća šanse manjinske vlade za usvajanje budžeta za 2023.

Vlada će postaviti gornju granicu cene za električnu eneregiju na 199 evra po megavat satu, a za gas na 99 evra po MWh, pri čemu će država pokrivati 80 odsto troškova iznad tih cenovnih nivoa, rekao je Heger na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

- Pokrićemo skoro ceo kompanijski sektor, pri čemu ostaju samo preduzeća sa izuzetno velikom potrošnjom energije koja će pojedinačno tretirati Ministarstvo privrede - dodao je on.

Heger je naveo i da je ta pomoć vezana za "usvajanje državnog budžeta za 2023", te da zato smatra da je "vredno da svaki poslanik skine svoj politički dres i odobri budžet".

Hegerova vlada je u parlamentu postala manjinska pošto je jedna stranka, mlađi koalicioni partner, napustila vladu u septembru zbog sukoba s ministrom finansija Igorom Matovićem, koji predvodi vrh vladajuće partije.

Vlada Slovačke se sada suočava sa tesnim glasanjem za njen budžetski plan za 2023. jer opozicija iznosi brojne primedbe i traži prevremene izbore, što Heger odbacuje.

Nacrt budžeta za 2023. predviđa ukupne mere podrške u vrednosti od 3,5 milijardi evra, uključujući i ograničenje cene električne energije za kompanije, koje bi trebalo da košta oko 500 miliona evra u prvom kvartalu, rekao je Matović danas.

Podsećamo, lideri Evropske unije prošle nedelje nisu uspeli da dođu do zajedničkog stava o ograničenju cena gasa.

Video: Ovo je grad u koji je uloženo najviše sredstava EU

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    24. oktobar 2022 | 20:17

    Čuj ovo Slovaci krenuli u akciju ! Pa oni su beda teška ! 🤦

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>