• 0
 ≫ 

EU planira da izmeni uredbu o plaćanju u evrima: Mnogim bankama je potrebno do dva dana za isplate

 ≫ 

Ova izmena primorava banke da obezbede trenutna plaćanja u evrima bez dodatnih troškova

  • 0
novac, evro Foto: Pixabay

Evropska komisija danas je objavila da ima nameru da izmeni uredbu o plaćanju u evrima (SEPA uredba), kako bi se u celoj EU generalizovala mogućnost instant plaćanja.

Ova izmena primorava banke da obezbede trenutna plaćanja u evrima bez dodatnih troškova, jer je mnogim bankama u EU trenutno potrebno do dva dana za isplate.

Izmena uredbe bi ubrzala vremenski rok, što znači da bi se transfer novca sa jednog računa na drugi desio u sekundama, a ne satima ili čak danima sa tradicionalnim transferom, koji zavisi takođe od toga da li se radi o radnom ili neradnom danu.

Ovo primorava banke da obezbede trenutna plaćanja u evrima bez dodatnih troškova.

Skoro 200 milijardi evra je blokirano svakog dana tokom takozvanog "plutajućeg perioda plaćanja”, ukazala je u sredu Komisija, koja smatra da treba da bude pitanje konkurentnosti i optimalnog korišćenja tehnološkog napretka.

"Procenjuje se da bi, ako se tržište prepusti samo sebi, mogle proći decenija da instant plaćanja postanu norma“, rekla je Merid MekGinis, komesarka za finansijske usluge, finansijsku stabilnost.

Predlogom koji je Komisija usvojila, predviđeno je da provajderi platnih usluga koji već nude transfere u evrima u EU, moraju ubuduće da nude i trenutne transfere, bez dodatnih troškova za korisnika od tradicionalnog transfera.

- Trenutno je stopa korišćenja veoma varijabilna između evropskih zemalja. U većini slučajeva trenutna plaćanja koštaju više od tradicionalnog transfera i to se mora promeniti - podvlači komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis.

Komisija procenjuje da je samo 11 odsto svih transfera evra u EU bilo instant, na početku 2022.

Da bi povećale sigurnost, banke treba da, u trenutku instant transfera, upozore klijenta ako se čini da broj računa ne odgovara imenu naznačenom kao korisnik.

Obaveze navedene u ovom zakonskom predlogu biće uvedene postepeno, omogucjhavajući pružaocima platnih usluga da raspoređuju svoje interne resurse na duži vremenski period i na taj način optimizuju svoje troškove implementacije.

U skladu sa takvim pristupom, obaveza primene instant plaćanja u evrima važiće šest meseci posle stupanja na snagu zakona.

Video: Ukoliko vam neko podvali falsifikovanu novčanicu, ovako ćete je prepoznati

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>