• 0

Američka ekonomija zabeležila rast u trećem kvartalu: Ekonomisti ipak oprezni

Privatna potrošnja je porasla u trećem tromesečju za 1,4 odsto na godišnjem nivou

  • 0
Dolari pare cena hrane hrana SAD USA Amerika

Foto: Shutterstock

Američka ekonomija je porasla u trećem kvartalu, oporavljajući se nakon pada u prvoj polovini ove godine, ali postoje naznake da privatna potrošnja, koja pokreće privredu SAD, počinje da posustaje.

Bruto domaći proizvod (BDP), najšira mera ekonomske aktivnosti, porastao je po godišnjoj stopi od 2,6 odsto tokom trećeg kvartala, prema prvim procenama Kancelarije za ekonomske analize objavljenim noćas, prenosi Si-En-En (CNN).

To je zaokret u odnosu na pad od 1,6 procenata u prvom kvartalu godine i negativnog rezultata od 0,6 posto u drugom. Ekonomisti su predviđali rast u periodu jul-septembar od 2,4 procenta, prema anketi Refinitiva.

Američki predsednik Džo Bajden je pozdravio oporavak BDP-a, ocenivši da je to „još jedan dokaz da naš ekonomski oporavak nastavlja da napreduje“.

Mada poslednji podaci potvrđuju da Sjedinjene Države trenutno nisu u recesiji, ekonomisti upozoravaju da najnoviji izveštaj o BDP-u ne znači da ona nije neizbežna.

Znatan deo privrednog rasta podstaknut je uravnoteženjem uvoza i izvoza, pri čemu je u SAD isporučeno manje strane robe jer se potrošnja stanovništa okrenula sa kupovine nameštaja, bicikala i druge trajne robe, koja je bila podstaknuta pandemijom, na putovanja i izlaske u restorane.

Privatna potrošnja je porasla u trećem tromesečju za 1,4 odsto na godišnjem nivou, što, iako bolje od očekivanog, predstavlja usporavanje u odnosu na prva dva kvartala.

Video: Poludeli za Ivan-čajem: Od proizvodnje za svoju dušu do izvoza Amerikancima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari