• 52

U Evropi panika zbog cena: "Spremite se za Crni ponedeljak posle Putinove odluke"

Rusko ministarstvo odbrane je, piše britanski list, "iskoristilo napade bespilotnih letelica na svoju pomorsku bazu u Crnom moru, kao opravdanje za povlačenje iz Sporazuma o žitu"

  • 52
Pekara hleb i Vladimir Putin Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Iako deluje da je hrana maksimalno poskupela u kratkom periodu, te da nema dalje, izgleda da nije baš tako.

Naime, ceo svet bruji o tome da bi cene mogle dodatno da skoče, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin obustavio isporuku žitarica iz Ukrajine.

On je, naime, je "oborio" kompletan dogovor o žitnom koridoru nakon što je, pišu mediji, optužio Britance da su pomogli Ukrajincima u izvođenju napada bespilotnim letelicama na Crnomorsku flotu u subotu, 29. oktobra.

Britansko ministarstvo odbrane je saopštilo da Kremlj "prodaje lažne priče", kako bi odvratio pažnju sa događaja u Ukrajini. Neimenovani izvor vlade je za Telegraph rekao sledeće:

"Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika pšenice i žitarica na svetu. Ako ograničite izvoz, cena robe raste i to se oseća svuda. Imaće uticaj".

David Laborde, viši naučni saradnik na Međunarodnom institutu za istraživanje politike hrane, rekao je za britanski medij da bi cena pšenice mogla da poraste za 10%, kada se tržišta otvore sutra, 31. oktobra, te da će se efekti Putinove odluke osećati u celom svetu još mesecima.

"Hrana je već skupa, a ovo će je dodatno poskupeti", dodaje se.

Telegraph dalje piše kako je rusko ministarstvo odbrane "iskoristilo napade bespilotnih letelica na svoju pomorsku bazu u Crnom moru, u Sevastopolju, kao opravdanje za povlačenje iz Sporazuma o žitu, koji su Ujedinjene nacije opisale kao svetionik nade za snabdevanje siromašnih zemalja hranom".

Žito, Rusija, Ukrajina Foto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

"Akcije ukrajinskih oružanih snaga, koje predvode britanski stručnjaci, znače da ruska strana ne može da garantuje sigurnost civilnih brodova za suvi teret", rekla je Rusija.

Ruski portparol je takođe sugerisao da je Kraljevska mornarica odgovorna za pucanje gasovoda Severni tok u Baltičkom moru prošlog meseca.

Video: Zašto kilogram boranije košta čak i do 300 dinara?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JACA 🍀

    30. oktobar 2022 | 09:21

    "Iskoristio" napade.?! Ne, pohvaliće ih.! 😁 Putin samo uzvraća na sve napade, gadosti i licemerje! Tako je, Putine! Ne može se dogovarati, niti verovati Zapadu!

  • Nikolas

    30. oktobar 2022 | 09:04

    EVROPEJCI ISPOSTAVITE RACUN PEGAVCIMA ZA POSJUPLJENJA JER SU ONI GLAVNI KRIVCI ZA PANDEMIJU KOVIDA I RAT U UKRAJINI!!!

  • Valjevac

    30. oktobar 2022 | 09:05

    Eu propada polako al sigurno.. Bravo Putine legendo..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>