• 1

Treća svetska ekonomija najavila pozamašan paket: Ovakva inflacija se ne pamti 40 godina

Prošle nedelje, japanski jen je pao na najslabiji nivo u odnosu na dolar, još od avgusta 1990. godine

  • 1
japan Foto: shutterstock.com

Japanska vlada je najavila ekonomski paket vredan oko 39 biliona jena (skoro 270 milijardi dolara) za podršku ekonomiji usred rastuće inflacije i slabljenja nacionalne valute, izvestio je javni emiter NHK.

- Paket uključuje plan o potrošnji lokalne i centralne vlade, i usmeren je na prevazilaženje rasta cena i oživljavanje ekonomije, kako bi se zaštitila sredstva za život i poslovanje ljudi - rekao je premijer Zemlje izlazećeg sunca, Fumio Kišida, novinarima u Tokiju.

Kako piše RT, na osnovu izveštavanja Kyodo News, Vlada Japana planira da smanji račune za komunalne usluge kako bi pomogla domaćinstvima da uštede ekvivalent od 19 dolara mesečno na struji i šest dolara mesečno na gasu.

Japan je i dalje treća najveća svetska ekonomija, posle SAD i Kine, ali je inflacija u toj državi zabeležila najveći porast u poslednjih 40 godina. Treba istaći da su osnovne potrošačke cene u Tokiju, kao vodeći pokazatelj o brojkama širom Japana, porasle za 3,4% u oktobru, u odnosu na lani.

Povećanje se pripisuje rastućim cenama energije, sirovina i hrane, usred ekonomskih posledica sukoba između Rusije i Ukrajine, kao i usled drugih faktora.

Banka Japana, međutim, "pliva" protiv globalnog toka rasta kamatnih stopa pošto je u petak zadržala kratkoročnu kamatnu stopu na -0,1%. Prošle nedelje, japanski jen je pao na najslabiji nivo u odnosu na dolar, još od avgusta 1990, izgubivši više od petine svoje vrednosti u odnosu na dolar, i to samo u 2022. godini.

Video: Vlada Srbije finansira 80 odsto puta: Počela gradnja deonice auto-puta Bijeljina-Rača

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>