• 3

Srbi su nekad hrlili u ovu zemlju, a kako je sada? Oktobarska inflacija 11 odsto

Puna skladišta su uticala na smanjenje cene na međunarodnim tržištima

  • 3
Austrija, izbori Foto: Tanjug/AP

Ekstremno blage temperature u oktobru omogućile su Austriji da značajno podstakne popunjavanje skladišta gasa, tako da trenutna popunjenost iznosi više od 90 odsto, a cilj vlade je bio da do 1. novembra dostigne popunjenost veću od 80 procenata.

Popunjavanje skladišta iznad željenog cilja bilo je moguće zbog neuobičajeno toplog oktobra, te građani nisu morali da greju i troše gas. Prema podacima Ministarstva energetike, u ovom momentu je uskladišteno 87,9 teravat-sati gasa, a godišnja potrošnja Austrije je na oko 90 teravat-sati.

Puna skladišta gasa su uticala i na smanjenje cene na međunarodnim tržištima.

Ipak, to svakako ne znači da je situacija idealna. Naime, Elektromreža Austrije prenapregnuta, jer ne raspolaže potrebnim kapacitetima i suočena je sa stalno rastućim opterećenjem kroz integraciju obnovljivih izvora energije, upozorava Austria Power Grid (APG), kompanija odgovorna za održavanje mreže.

Zbog toga je, kažu, potrebno stalno intervenisati, kako mreža ne bi bila preopterećena. Do kraja septembra takvih intervencija je bilo čak 181, što je oko 16 dnevno, odnosno 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Nedostajući kapaciteti u električnoj infrastrukturi stvaraju troškove koje na kraju snose potrošači.

Inflacija uzela zamah

Istovremeno, tema koja okupira ceo svet, pa i Austriju, jeste porast cena na svim osnovama. Konkretno u ovoj zemlji, inflacija je nastavila da raste u oktobru.

- Snažni rast cena nastavio je da se ubrzava. Inflacija bi, prema brzoj proceni, u oktobru mogla biti 11 odsto - rekao je direktor Statističkog zavoda, Tobias Tomas.

To je, u poređenju sa prošlim mesecom, rast od jedan odsto. Tomas je ukazao i da su inflaciju dalje podsticale visoke cene energenata za domaćinstva i gorivo.

Pumpa benzin gorivo Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

- Poskupljenje je u međuvremenu obuhvatilo sve sektore, pored namirnica i gastronomije, jasni rast vidljiv je sada i kod odeće.

Kako je u Beču ovih dana?

Podsećamo vas i na priču o tome da je čak 15.000 žena iz glavnog grada Austrije nedavno učestvovalo u anketi "Beč kakav ona želi"Rezultati pokazuju da su Bečlijke generalno zadovoljne životom u ovoj metropoli.

Budući da je Beč pun i naših ljudi, odnosno Balkanaca, pitali smo vas u anketi kako se po vašem mišljenju živi i radi u tom gradu ovih dana.

Više od 40 odsto vas je reklo da je "apsolutno zadovoljno" životom i radom u Beču, malo iznad 10% je reklo da "nije zadovoljno, te da razmatra druge opcije", a blizu 50 procenata je "delimično zadovoljno", i smatra da može biti bolje.

Video: Visoka cena goriva ispraznila ulice Beča

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    31. oktobar 2022 | 12:30

    A šta kažu kolika je inflacija u našoj avliji ili vilajetu? Mora da se ekonomski stručnjaci još usaglašavaju pa će inflaciju za oktobar 2022. objaviti u novembru 2023. ako preteknemo. Uvek nam je nos u tuđem du..vorištu.

  • @Kiki

    31. oktobar 2022 | 12:04

    U mom selu kažu "Smejala se kuka krivom drvetu '

  • S

    31. oktobar 2022 | 14:10

    Ukljucite grejanje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>