• 0

Nemačka rešila da drži cenu gasa pod kontrolom: Ograničenje za kompanije i domaćinstva

Jednokratna pomoć domaćionstvima u visini jednomesečnog računa za gas trebalo bi da bude isplaćena do 20. decembra

  • 0
Nemačka požar energija energetika  gasovod Foto: Tanjug/AP

Nemačka vlada se u principu saglasila da uvede gornju granicu cene gasa za oko 25.000 velikih industrijskih kompanija od 1. januara 2023. godine, saopštilo je Ministarstvo ekonomije, nakon što je stručna komisija predstavila svoje predloge u Berlinu.

Ministarstvo je navelo da će vlada izvršiti neka tehnička prilagođavanja u vezi s inicijalnim predlogom komisije, te da će ograničiti cenu gasa na sedam evrocenti po kilovat-satu za 70 posto potrošnje kompanija zabeležene u 2021, prenosi Rojters.

Da bi kompanije ostvarile pravo na korišćenje ove mere, komisija je predvidela određene uslove uključujući obavezu da zadrže 90 posto radnih mesta u periodu od godinu dana i da zadrže postojeće pogone u Nemačkoj.

Komisija je takođe predložila da se cena gasa za domaćinstva ograniči na 12 evrocenti po kilovat-satu za 80 odsto osnovne potrošnje domaćinstava od marta 2023. najmanje do kraja aprila 2024.

Pored toga, jednokratna pomoć domaćionstvima u visini jednomesečnog računa za gas trebalo bi da bude isplaćena do 20. decembra ove godine, navela je komisija u svom izveštaju na 34 stranice.

Komisija je predložila takođe uvođenje bonusa za uštedu gasa za neke grupe potrošača davanjem fiksnih finansijskih podsticaja onima koji uštede 20 pošto ili više gasa u odnosu na njihovu potrošnju u 2021.

Video: Hil: Srbija treba da se osloni na više gasovoda

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>