• 0

Opao nivo radnih sati, globalni deficit od 40 miliona poslova: Detaljni presek stanja tržišta rada

Izveštaj MOR-a otkriva da će se nejednakosti na tržištu rada verovatno povećati, što će doprineti kontinuiranoj divergenciji između razvijenih privreda i onih koje su tek u razvoju

  • 0
tržište rada Foto: Shutterstock.com

Međunarodna organizacija rada (MOR) je poslednjeg dana oktobra 2022. iznela predviđanja i činjenice vezane za društveno-ekonomsko stanje u svetu.

Izgledi za globalna tržišta rada su se pogoršali poslednjih meseci i, ako se trenutni trendovi nastave, slobodnih radnih mesta će biti sve manje, dok će se globalni rast radnih mesta značajno pogoršati tokom ostatka godine, navodi se u novom izveštaju ILO-a.

Procene MOR-a za treći kvartal 2022. godine pokazuju da je nivo radnih sati bio 1,5 odsto ispod nivoa pre pandemije, što predstavlja deficit od 40 miliona poslova sa punim radnim vremenom, navode Ujedinjene nacije.

Deseto izdanje Monitor on the World of Work-a potvrđuje da rastuća inflacija uzrokuje pad realnih plata u mnogim zemljama. Ovo dolazi i pored značajnog pada prihoda tokom krize kovida-19, koja je najviše pogodila grupe sa niskim primanjima.

Izveštaj takođe otkriva da će se nejednakosti na tržištu rada verovatno povećati, što će doprineti kontinuiranoj divergenciji između razvijenih privreda i onih koje su tek u razvoju.

Konstatuje se da se niz višestrukih kriza koje se preklapaju, uz rat u Ukrajini i naknadni negativni efekti "prelivanja", materijalizovao tokom 2022. godine, što je duboko uticalo na tržište rada.

Efekti se svakako osećaju kroz inflaciju, odnosno povećane cene hrane i energije, smanjenje realnih plata, rastuću nejednakost, smanjenje političkih opcija i veći dug u zemljama u razvoju. Podsećamo vas i da je oktobarska inflacija u evrozoni premašila nivo od 10 procenata.

Usporavanje privrednog rasta i agregatne tražnje takođe će smanjiti tražnju za radnicima, jer neizvesnost i pogoršana očekivanja utiču na zapošljavanje, navodi se u Monitor on the World of Work-u, i dalje se pojašnjava da pogoršanje uslova na tržištu rada utiče i na otvaranje novih radnih mesta, ali i na njihov kvalitet.

Svađa na poslu, posao Foto: Shutterstock

Štaviše, već postoje podaci koji ukazuju na naglo usporavanje tržišta rada. Početkom 2022. godine, broj globalnih radnih sati se snažno oporavljao, posebno u visokokvalifikovanim zanimanjima i među ženama. Međutim, ovaj trend je bio vođen porastom neformalnih poslova, što je ugrozilo 15-godišnji trend napretka ka formalizaciji.

MOR kaže da je potrebna snažna posvećenost inicijativama, koje bi omogućile otvaranje miliona radnih mesta i pružanje podrške ljudima koji nemaju "plan B", u slučaju da se razbole ili povrede na poslu. Dodatno, brz završetak sukoba u Ukrajini bi doprineo poboljšanju globalne situacije sa zapošljavanjem, navode UN.

Video: Veza na poslu - da ili ne? Da li ljubav može uništiti vašu karijeru?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>