• 0
 ≫ 

Evrozona zaglibila: ECB će nastaviti da podiže kamate, ovomesečna inflacija iznad 10%

 ≫ 

Postoje i zemlje u kojima je inflacija porasla za više od 20 odsto, a to su Estonija, Letonija i Litvanija

  • 0
inflacija

Foto: Shutterstock

Inflacija u evrozoni porasla je iznad nivoa od 10% u oktobru, čime je dodatno naglašena ozbiljnost krize troškova života u regionu. Svakako, ovaj rezultat stvara još veći pritisak na Evropsku centralnu banku.

Preliminarni podaci Evropskog zavoda za statistiku, od danas, pokazali su da je ukupna inflacija prošlog meseca dostigla godišnjih 10,7 odsto. Ovo predstavlja najveće mesečno očitavanje od formiranja zone evra, piše CNBC.

Devetnaestočlani blok se tokom poslednjih 12 meseci suočavao sa znatno višim cenama, posebno energenata i hrane. Ali, povećanje je uzelo maha otkako je krenula ruska invazija na Ukrajinu krajem februara.

Bilo je za očekivati da će troškovi energije imati najveći godišnji porast u oktobru - sa 40,7% (septembar) na sadašnjih 41,9%. Cene hrane, alkohola i duvana takođe su porasle u istom periodu, sa 11,8% (septembar) na 13,1%.

Aktuelni podaci

  1. U Italiji je ključna inflacija bila iznad očekivanja analitičara, i iznosila je 12,8% na godišnjem nivou
  2. Nemačka je saopštila da je inflacija skočila na 11,6 odsto,
  3. U Francuskoj je taj broj dostigao 7,1 odsto
  4. Danas je i Austrija izašla sa svojom brojkom o inflaciji

Svakako, različite vrednosti odražavaju mere koje su preduzele nacionalne vlade, kao i nivo zavisnosti koji te nacije imaju ili su imale od ruskih energenata. Međutim, postoje zemlje članice u kojima je inflacija porasla za više od 20 odsto. Tu spadaju Estonija, Letonija i Litvanija.

Evropska centralna banka (ECB) — čiji je primarni cilj kontrola inflacije — potvrdila je u četvrtak dalje povećanje kamatnih stopa u narednim mesecima, u pokušaju da snizi cene.

European Central Bank, Evropska centralna banka, Frankfurt, Nemačka

Evropska centralna banka / Foto: Tanjug/AP

U saopštenju se navodi da je postignut "znatan napredak" u normalizaciji stopa u regionu, ali da se "očekuje dalje podizanje kamatnih stopa, kako bi se obezbedio blagovremeni povratak inflacije na srednjoročni nivo od 2 odsto".

ECB je prošle nedelje odlučila da podigne stope za 75 baznih poena, drugi put zaredom. Govoreći na konferenciji za novinare, predsednica ECB, Kristin Lagard, rekla je da se "povećala verovatnoća recesije u zoni evra".

Evro je u proteklom periodu bio slabiji u odnosu na dolar i to je takođe nešto zbog čega je ECB zabrinuta - da bi moglo dodatno povećati inflaciju u evrozoni.

Video: Žene vlasnice samo 25 odsto preduzeća u Srbiji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>