• 4

Uzeo naftaše na zub: Bajden preti novim porezima da okonča "ratno profiterstvo"

Bela kuća je, navodno, od prošlog leta razmatrala opcije za nove poreze za naftne i gasne kompanije

  • 4
Džo Bajden Džo Bajden / Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik, Džo Bajden, obećao je da će uvesti nove poreze kako bi ograničio "višak profita" američkih naftnih kompanija, insistirajući na tom da one "moraju da pomognu u snižavanju cena za potrošače".

Takođe, Bajden ih optužuje da ubiru "neprikladne plodove" na račun sukoba u Ukrajini.

Predsednik SAD je se "zakačio" za naftnu industriju tokom obraćanja u ponedeljak, govoreći zajedno sa sekretarkom za energetiku Dženifer Granholm i šeficom Trezora, Dženet Jelen. Tvrdi da su kompanije zabeležile "toliko visok profit da je u to teško poverovati", i to sve otkako je izbio rat u istočnoj Evropi ranije ove godine.

Prema njegovim rečima, naftaši moraju da deluju mimo svog "uskog, ličnog interesa".

- Današnji rekordni profit naftnih kompanija nije nastao zato što rade nešto novo ili inovativno. Njihov profit je "plod rata", neočekivani dobitak od brutalnog sukoba koji pustoši Ukrajinu i povređuje desetine miliona ljudi širom sveta - rekao je Bajden, dodajući da imaju "odgovornost da deluju u interesu svojih potrošača, zajednice i svoje zemlje", prenosi RT.

Predsednik Amerike je dalje primetio značajnu zaradu koju su ove godine prijavili naftni giganti poput Šela i Eksona, pri čemu je prva kompanija nedavno prijavila 9,5 milijardi dolara dobiti za treći kvartal 2022. godine, što je skoro udvostručeno u odnosu na iznos ostvaren u istom periodu lani.

U međuvremenu, Ekson je izvestio o profitu od 18,7 milijardi dolara u trećem kvartalu, što je iznos maltene tri puta veći od ostvarenog prošle godine, i najviši u 152-godišnjoj istoriji kompanije, ocenio je Bajden.

Iako nije precizirao šta će tačno novi porezi podrazumevati, Bajden je rekao da kompanije moraju "ulagati u Ameriku povećanjem proizvodnje i kapaciteta za preradu", kako bi snizile cene za potrošače.

Doduše, cene na pumpama su pale sa nedavnog maksimuma - a to je više od 5 dolara po galonu u junu - iako je predsednik tvrdio da je to "u velikoj meri posledica odluke Bele kuće, da koristi strateške rezerve nafte".

Bela kuća je, navodno, od prošlog leta razmatrala opcije za nove poreze za naftne i gasne kompanije, iako očigledno još uvek nije razradila nikakav konkretan zakon.

U prilog ovoj temi, treba reći i da je saudijski gigant Aramko danas prijavio ogroman profit, drugi najveći otkako je kompanija prisutna na berzi.

Video: Probali smo Starlink u Srbiji, Maskov sistem za besplatan internet o kojem trenutno svet bruji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>