• 1

Ova osobina je važnija od IQ za uspeh: Kako da je prepoznate u svom detetu?

Jedan od najvećih pravila roditeljstva psihološkinje Mišel Borbe je da "nikada ne radite nešto za svoje dete što može samo"

  • 1
student, učenje, posao

Foto: Pixabay

"Otkrila sam da je istrajnost meka veština broj 1 koju decu koja su veoma motivisana izdvaja od onih koji lako odustaju", istakla je dečiji psiholog Mišel Borba za Cnbc.

U stvari, studije su podržale da je to jači indikator uspeha od količnika inteligencije (IQ). Naime, deca koja imaju istrajnost ne odustaju pred neuspesima.

Oni veruju da će se njihov trud isplatiti, pa ostaju motivisani da naporno rade i završe ono što su započeli, uprkos svim preprekama koje se pojave.

Postoji nekoliko načina na koje možete razviti pomenutu "vrlinu" kod svog deteta.

Borite se protiv "neuspeha"

Prvi korak je borba protiv četiri faktora koji narušavaju istrajnost. U pitanju su: umor, aniksioznost, identitet zasnovan isključivo na brzim dostignućima i očekivanja od učenja koja ne odgovaraju sposobnostima.

Naime, kada je u pitanju umor, trebalo bi da koncentraciju kod deteta izgradite, gradeći rutinu spavanja. Isključite uređaje sat vremena pre spavanja i držite ekrane izvan spavaće sobe noću.

Kada govorimo o aniksioznosti, pritisak da se uspe može izazvati kontraproduktivna osećanja. Iskažite da vaša ljubav ne zavisi od detetovog uspeha.

Usadite način razmišljanja o rastu tako da vaše dete shvati da uspeh nije fiksni. Pohvalite ih za njihov trud, a ne za rezultate.

Postavite očekivanja malo iznad nivoa veština vašeg deteta. Previsoka očekivanja mogu izazvati anksioznost, dok ona koja su preniska mogu dovesti do dosade.

Naučite ih da su greške prilika za rast

Podsetite svoju decu da greške mogu biti pozitivna stvar, čak i ako situacija ne ispadne onako kako su očekivali. Prihvatite njihove greške i recite im: "U redu je zabrljati. Ono što je važno je da ste pokušali".

Priznajte i svoje greške. Ovo će im pomoći da prepoznaju da svi prave greške i da se uspeh dešava kada ne dozvolite da vas neuspesi definišu.

Ucenje, mama i cerka, dete, majka

Foto: Pixabay

"Iscepkajte zadatke"

Učenje vaše dece da dele velike zadatke na manje delove kojima se lakše upravlja, pomoći će im da se osećaju sigurnije u dovršavanju stvari tokom vremena.

Ako se na primer osećaju preplavljeno ogromnom količinom domaćeg, mogu da zapišu svaki zadatak na lepljivu ceduljicu, slažu ih po težini i rade jedan po jedan zadatak.

Ako vaše dete želi da odustane od nekog zadatka, stavite tajmer na njegov sto i podesite ga na odgovarajući vremenski period, prilagođen njegovom rasponu pažnje.

Objasnite da samo treba da se drže toga dok se ne oglasi zvono. Zatim mogu napraviti brzu pauzu i resetovati tajmer.

Ohrabrite ih da vide koliko problema mogu da reše pre nego što zvono zazvoni, tako da vide da uspevaju. Vremenom će fokusiranje postati lakše.

Pohvalite trud, a ne inteligenciju

Psiholog sa Stanforda Kerol Dvek otkrila je da kada se deca hvale za njihovu inteligenciju (na primer, "Tako si pametna!"), manja je verovatnoća da će istrajati.

Ali kada ih pohvale za njihov trud (npr. "Toliko ste radili na tome! Dobar posao."), oni su motivisaniji i rade više.

Da biste povećali istrajnost, hvalite trud svog deteta, a ne njegove ocene ili rezultate.

Jedan od najvećih pravila roditeljstva psihološkinje Mišel Borbe je da "nikada ne radite nešto za svoje dete što može samo".

Naime, svaki put kada umesto svog deteta ispravite ili učinite nešto, sve ga više učite da se oslanja na vas.

Postoji prilika da se razvije istrajnost. Kada saznate da vaše dete može samo da završi zadatak, napravite korak unazad. Dozvolite im da prihvate taj osećaj dostignuća.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>