• 0

Opala potražnja za 3 vrste robe, brodski gigant upozorava: "Mnogo je tamnih oblaka na horizontu"

Kompanija je u sredu saopštila da se očekuje da će globalna recesija smanjiti potražnju za kontejnerima za između 2 i 4 odsto u ovoj godini

  • 0
Poklon televizor Foto-ilustracija: Shutterstock

Porast cena isporuke od početka pandemije bio je ogromna blagodat za Maersk. Ali danski brodski gigant upozorava da će njegovo poslovanje uskoro morati da preživi teža vremena.

Kompanija je u sredu saopštila da se očekuje da će globalna recesija smanjiti potražnju za kontejnerima za između 2 i 4 odsto u ovoj godini, uz "mnogo tamnih oblaka na horizontu".

Akcije Maerska, koje se doživljavaju kao barometar zdravlja privrede zbog izloženosti kompanije kretanju robe širom sveta, pale su za skoro 6 odsto. Akcije su do ovog trenutka u godini pale za 35 odsto prenosi CNN.

Iako je Maersk u prošlom kvartalu zaradio rekordan profit zbog "znatno viših teretnih stopa", navodi se da su stope počele da padaju pred kraj perioda "zbog slabljenja potražnje kupaca, zajedno sa tržištima koja su počela da se normalizuju sa manje poremećaja u lancu snabdevanja“ i manje zakrčenosti saobraćaja.

- Jasan je znak da potrošači ne troše istu količinu novca kao proteklih godina i verovatno je to znak da mnogi kupci imaju već previše zaliha - naveo je Soren Skou CEO Maerska.

On je naveo i da ga ne bi začudilo da je Evropa već u recesiji.

- Nisam makroekonomista, ali bio bih iznenađen da Evropa do sada nije u recesiji - rekao je Skou, dodajući da misli da će im se Amerika pridružiti u nekom trenutku sledeće godine.

Potražnja za većom robom poput televizora, kauča ili roštilja takođe je opala nakon što su ljudi kupovali velike količine tokom karantina.

- Jednom kada kupite to, verovatno vam neće biti potrebni u narednih nekoliko godina - dodaje.

Video: Kompanija Samer&Co Shipping u novom poslovnom zaletu nakon pandemije

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>