• 14
 ≫ 

Vučić: Čeka nas pakleno teška zima, gas će sada svaki dan da raste

 ≫ 

Predsednik Srbije kaže da je gas juče bio svega 190, a danas je 450 evra

  • 14
PASULJANSKE LIVADE VEZBA VUCIC

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbiju čeka "pakleno teška zima".

Na pitanje novinara o grejanju i uštedi, predsednik je istakao da su u pitanju male uštede i uzvratio pitanjem - "Čemu grejanje po ovakvom vremenu?".

- Kao što vidite, nemamo problema u sistemu grejanja. Imamo svega dovoljno, na današnji dan imamo 667 miliona kubnih metara gasa u Metu, MVM-u, Molu i Banatskom dvoru, bez ruskog dela Banatskog dvora. Rusi će da pune svoj deo do 250 miliona kubnih metara. Jedno naše, i tri iznajmljena skladišta, imamo ukupno 667 miliona kubnih metara gasa.

"Da nam sutra preseku, da naprave sabotažu, pa da se prave da ne znaju ko je napravio sabotažu, iako ne postoji političar u svetu koji ne zna ko je izveo sabotažu u Baltiku, ali se svi pravimo blesavi pa ćutimo da ne bismo naškodili interesima svoje zemlje, ali šta ćete, to licemerje vlada svuda... Čak i to da se desi sa Balkanskim tokom, mi bismo nekako preživeli, za druge ne znamo. Tako da ljudi, po tom pitanju, mogu da budu spokojni", istakao je Vučić.

- Za sedam dana počinje hladnije vreme. Tada kreću da se troše rezerve gasa u Evropi. Juče je gas bio na svega 190, a danas je na 450 evra ili dolara po toni. Svaki dan će sada da raste jer prvi kubni metri gasa kada počnu da cure iz skladšta, a nema novog dotoka gasa, cena skače odmah. To povećava cenu struje. Nama je juče bila 156, danas nam je na 240. Hoću samo da vam kaže da to na dnevnom nivou ide i do 50 odsto gore. Tako da će biti pakleno teška zima, ali Srbija se dobro spremala - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je najavio i obraćanje građanima za vikend ili početkom nedelje, gde će izneti odluke države u vezi sa aktuelnim političkim pitanjima.

- Ali, to će biti i odluke o tome šta ćemo da radimo po svim drugim važnim pitanjima, po pitanju energenata, hrane i svega drugog - zaključio je.

Video: Gruner otvara novi pogon u Vlasotincu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🐑

    3. novembar 2022 | 13:45

    Do juče si pričo da imamo svega. Kad ti odeš, sve ćemo lakše podneti, i glad i zimu ama baš sve!!

  • Pa

    3. novembar 2022 | 13:27

    Čemu onda i plaćanje računa?? Za dva dana ćeš izaći, i reći kako imamo svega dovoljno, jel si nas ti spasio.

  • Tx

    3. novembar 2022 | 13:48

    EKONOMSKI TIGAR

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>